Visserijsector Nickerie had constructief gesprek met Parmessar

De visserijsector in Nickerie is van even groot belang voor het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. (LVV), zegt minister Rabin Parmessar.

De minister bracht zondag een bezoek aan Nickerie. De ministeriële delegatie heeft een breedvoerig onderhoud gehad met vertegenwoordigers van de agrarische sector.

In een open gesprek heeft de bewindsman aangegeven dat het nodig was om na Paramaribo en Commewijne ook met de vissers in Nickerie van gedachten te wisselen over het beleid van het ministerie, de problemen waarmee de sector kampt en gelijk van gedachten te wisselen hoe een oplossing te vinden.

Voor het goed en duurzaam functioneren van de vissector is het volgens LVV-directeur Deepak Jairam belangrijk dat de bestaande regels strikt worden nageleefd.

Minister Parmessar heeft zijn zorgpunten, zoals het hebben van meerdere boten op een vergunning, overbevissing van onze wateren en het wegdragen van onze vis door Surinamers en buitenlanders geuit.

Namens de sector heeft de voorzitter van de coöperatie van Nickeriaanse vissers, Abas Noredjo, verschillende probleempunten naar voren gebracht. De volgende punten zijn onder andere aan de bewindsman voorgelegd:

– het instellen van een beheersorgaan voor het Bigipan gebied voor betere controle.
– het gebrek van ijs- en koelfaciliteiten voor visverkopers op de markt van Nickerie.
– de veiligheid van de vissers op de binnen en buiten wateren.
– de uitgifte van de visvergunningen voor het jaar 2019
– de aanmeer faciliteiten te zeedijk en
– de bestemming van het mini-visserijcentrum Nickerie.

Minister Parmessar zegt op korte termijn met zijn collega van RGB om de tafel te willen gaan voor de implementatie van een beheerorgaan voor de Bigipan waarin de vissector zeker vertegenwoordigd zal zijn.

Met het aantrekken en opleiden van de visserijcontroleurs en de op korte termijn verplichte vessel monitoring systems op alle SK-en andere vissersboten, hoopt de bewindsman de controle op de wateren te voeren. Hij riep ook de sector op ongeoorloofde handelingen te rapporteren.

De bewindsman wil in de toekomst zeker een keer in twee maanden overleg met de sector. Verder moedigde hij de sector aan zelf plannen te schrijven voor de opzet van een ijsunit waarbij middelen kunnen worden aangevraagd bij de Nationale Ontwikkeling Bank (NOB).

Met betrekking tot het mini-visserijcentrum is de bewindsman van mening dat het ministerie de afgelopen jaren te kort is geschoten in de controle op het beheer van de aan de organisaties toevertrouwde faciliteiten.

Minister Parmessar zegt te streven naar een efficiëntere afhandeling bij vernieuwing van bestaande visvergunningen. Er komt met betrekking tot het vergunningenbeleid een totale evaluatie en inventarisatie waardoor er voor 2020 geen nieuwe aanvragen zullen worden geaccepteerd.

Voor wat betreft het wegdragen van onze vis, vooral door onze eigen landgenoten, zullen stringent de regels worden toegepast.

Tot slot complimenteerde de minister de vertegenwoordigers uit deze sector voor hun positieve opstelling. Met de minister reisde mee de waarnemend directeur Deepak Jairam, onderdirecteur Landbouw Ashween Ramdin en beleidsadviseur Artur Zalmijn. Bij deze ontmoeting met de sector zaten behalve de staf van LVV ook de districtscommissaris van Nickerie Nisha Kurban – Baboe en Parveen Amritpersad, hoofd van de afdeling Monitoring & Inspectie aan.

Delen:

Meer nieuws

Nieuw-Aurora krijgt extra stembureau

Uit oriëntatie van de verkiezingswerkgroep Legger in het Boven-Suriname gebied, blijkt dat op Nieuw-Aurora er nog één stembureau moet komen. Delen:

Delen:

LVV werkt aan kadervorming binnen veeteelt

Een groep studenten van de Stichting Polytechnic College Suriname (PTC) van de studierichting Animal Production and Health Assistance (APHA) heeft een bezoek gebracht aan Nickerie….

Delen:

Dief gepakt in stadscentrum

Op 20 en 27 mei zijn onder meer gascilinders en een lichtmotor gestolen uit handelszaken op de Centrale – en Vreedzaam Markt aan de Waterkant….

Delen:

Informatieve dag BOG op scholen

Vrijdag hield het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) met Wereld Voedselveiligheidsdag in samenwerking met de Pan American Health Organization (PAHO) een informatieve dag voor de…

Delen:

March for the Ocean omgeving Waterkant

Ter gelegenheid van Wereld Oceaan Dag organiseert Green Heritage Fund Suriname vandaag aan de Waterkant het bewustwordingsevenement March for the Ocean. Delen:

Delen:

Dienstverlening KPS aangescherpt

De minister van Justitie en Politie (Juspol), Stuart Getrouw, zegt vol zelfvertrouwen dat de middelen voor het aanscherpen van de dienst nu vrijkomen en verwijst…

Delen:

5-jarig meisje overleeft aanval krokodil

Een 5-jarige meisje uit Florida, VS, dat vorige week werd aangevallen door een krokodil, heeft de aanval overleefd door kordaat optreden van haar grootvader. Delen:

Delen:
Scroll Up