OPINIE – Onlangs vond een regionale bijeenkomst plaats tussen de visserijdiensten van Guyana, Suriname, het visserijcomité van Frans-Guyana en het WWF-Guianas.
Het hoofddoel van deze bijeenkomst was het bevorderen van samenwerking en het bestrijden van illegale, ongerapporteerde en ongereguleerde visserij (IOO-visserij) in de Guyana’s. Hoogst verwonderlijk is echter met welke intentie de Surinaamse deelnemers aan deze conferentie hebben deelgenomen.
Onlangs onthulde een orientatiebezoek van DNL aan het district Nickerie, op verzoek van verschillende belanghebbenden in de Nickeriaanse rivier- en zeevisserij, grensoverschrijdende, ontoelaatbare praktijken bij de bestrijding van illegaliteit en het reguleren van de sector op een eerlijke en effectieve manier.
Dit is vooral van toepassing op de handelingen van vooral sleutelfiguren binnen de overheidsdiensten van Suriname, met inbegrip van het Ministerie van LVV en de MAS.
Uit de gevoerde gesprekken is gebleken dat er bij de visserijinspecties in Paramaribo, Commewijne en Nickerie zelfs sprake zou zijn van openlijke corruptie. Vergunningverlengingen, -overdrachten en -vergunningsverleningen lijken ook beïnvloed te worden door topfunctionarissen van het Visserij Departement.
Ondanks herhaalde protesten en klachten lijkt Minister Sewdien, die als kenner van de sector wordt beschouwd en dus wel degelijk op de hoogte moet zijn van de situatie , echter weinig actie hiertegen schijnt te ondernemen.
Vooral de ontoelaatbare handelingen van inspecteurs die toezicht moeten houden op de naleving van vergunningsvoorwaarden zijn naar voren gebracht tijdens de gesprekken.
Betaling van steekpenning lijkt vaak doorslaggevend te zijn, waarbij veel boten de zee opgaan met afmetingen die de voorgeschreven regels ruim overschrijden.
Grote booteigenaren, verenigd in een soort “kartel”, lijken de wetteijk voorgeschreven typen visnetten te negeren en netten te gebruiken met maaswijdten van 4″ en 6″, wat expliciet verboden is en zeer schadelijk is voor de visstand.
De delegatie werd ook gewezen op boten die onder valse namen en/of kentekenplaten opereren. Ongeveer 50 boten uit Commewijne en Paramaribo schijnen regelmatig in Guyana te parkeren, vanwaar ze illegaal opereren in Surinaamse viswateren zonder de verplichte Vessel Monitoring System-apparatuur (VMS).
Een zeer verontrustend aspect is ook het fenomeen van “Vergunningsoverdrachten”, waarbij veelal moet worden betaald aan overheidsfunctionarissen voor het overdragen van vergunningen, wat strijdig lijkt te zijn met de regelgeving.
De vissers melden ook onregelmatigheden bij de MAS, waarbij aanzienlijke bedragen moeten worden betaald voor bootkeuringen, afhankelijk van of de boot wordt gezien of niet.
Het meest verontrustende is de bewering dat een Venezolaanse schoener $30.000 zou hebben betaald voor het vissen op red snapper. Dit bedrag zou echter zijn gestort op een privébankrekening van een topfunctionaris, ondanks een kwitantie dat op naam van een Visserij Dienst is uitgeschreven.
Als deze aantijgingen waar zijn, is er sprake van ernstige misstanden in de visserijsector. Het is daarom van cruciaal belang dat minister Sewdien ingrijpt en een grondig onderzoek instelt naar de gemelde praktijken om de vermeende corruptie bij de onder hem functionerende diensten en ambtenaren krachtig aan te pakken.
Het heeft geen zin om ambtenaren naar allerlei conferenties te sturen als het probleem intern, binnen zijn eigen organisatie moet worden aangepakt, gezien het belang van de visserijsector voor het levensonderhoud van meer dan ca. 5000 mensen in het district Nickerie alleen.
Ir Dharmvir K Mungra
DNL-voorzitter
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com