Vis eten is tegenwoordig een luxe geworden, zegt warme visverkoper Dino Noerjaredja uit Boskamp (Saramacca) in gesprek met GFC Nieuws.
De prijzen van vis zijn enorm gestegen door een combinatie van schaarste en hogere kosten binnen de visserijsector.
“Wanneer de boten de rivieren op gaan, komen ze soms terug met slechts vijf of tien vissen. Dit maakt het erg moeilijk voor vissers, niet alleen in Boskamp, maar ook in Nickerie en Commewijne,” vertelt Noerjaredja.
Hij geeft aan dat de prijs van vis die bijvoorbeeld begin dit jaar nog SRD 25 per kilogram bedroeg, inmiddels met 200-300% is gestegen.
Hij vermoedt dat de lange droge periode een belangrijke oorzaak is van de schaarste.
Ook Churamon Radjindra, voorzitter van de Nickerie Vissersorganisatie en directeur van Churamon Fishery and Agro Business Group N.V., bevestigt de ernst van de situatie.
“Vanwege aanhoudende droogte en klimaatverandering is de visproductie met ongeveer 50% gedaald in vergelijking met 2023 en 2022,” zegt hij.
Volgens Churamon zijn de prijzen van vis zoals botervis en tilapia in een paar jaar tijd meer dan verdubbeld.
“Waar je een kilo vis toen nog voor SRD 30 kon kopen, zijn de prijzen nu twee tot drie keer hoger. En ik vrees dat de prijzen blijven stijgen,” aldus Churamon.
De stijging is niet alleen te wijten aan schaarste, maar ook aan de stijgende kosten binnen de sector.
Benzine, visnetten, motoren en andere benodigdheden zijn fors duurder geworden.
Daarnaast moeten vissers rekening houden met vaste lasten zoals water, elektriciteit, internet en onderhoudskosten.
“Deze kosten worden doorberekend in de verkoopprijs van vis, waardoor men vindt dat vis en visproducten duurder aan de man worden gebracht,” legt Churamon uit.
Hij kaart ook een ander probleem aan, namelijk het slechte beleid bij LVV en het gebrek aan nieuwe visvergunningen.
“We zitten nu al vier jaar in een situatie waarin de desbetreffende afdeling van het ministerie van LVV weigert nieuwe vergunningen te verstrekken.”
“Dit is een vorm van stil protest van de vissers in Nickerie. De meeste boten varen niet uit, wat bijdraagt aan de schaarste en prijsstijging.”
Om de situatie te verbeteren, pleit hij voor subsidies vanuit de overheid, met name op brandstof en essentiële benodigdheden zoals netten en motoren.
Daarnaast dringt hij erop aan dat er nieuwe vergunningen verstrekt worden voor de SK- en BV-categorieën, zodat meer ondernemers actief kunnen worden in de sector.
Naast landbouw is visserij de grootste inkomstenbron in de districten Nickerie en Coronie, zegt Churamon.
Foto ter illustratie
S. King maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com