De Rastafari Federatie Suriname heeft wederom de geboortedag van Marcus Garvey gevierd.
De Rastafarians, de leden van diverse zwarte bewustwordingsorganisaties en overige bezoekers hebben geparticipeerd aan de activiteiten, die in verband met de viering van deze bijzondere dag werden georganiseerd op het Kwakoe Plein.
De sleutelfiguren in de samenbundeling van Afros in Suriname met name Armand Zunder, Iwan Wijngaarde, Ferdinand Welzijn, Marcel Van der Kust, Ulrich Marengo en Saskia Kontino hebben belangrijke onderwerpen naar voren gebracht.
Samenbundeling, samenwerking, kennis van eigen geschiedenis, financiële en economische zelfstandigheid middels exploitatie van de natuur zijn onderwerpen die door de sprekers zijn aangehaald en ook binnen de ideologie van Marcus Garvey passen.
De tentoonstelling van Art & Craft producten, fruit, culinaire kunsten in de vorm van gezonde voeding en dranken maakte deel uit van de festiviteit.
De staat Suriname, in dit geval het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur kan samen met de bevolking van Suriname de ideologie van Marcus Garvey doen voortleven door dergelijke initiatieven te ondersteunen.
Dit zal volgens de organisatie uiteindelijk niet alleen voordelen brengen voor een bepaalde etnische groep, maar zal een culturele, economische, sociale en maatschappelijke aanwinst zijn voor geheel Suriname. Uiteraard kan eenieder de ideologie van Marcus Garvey gebruiken, zoals dat is bewezen in de historie.
Het verband tussen Marcus Garvey en Suriname
Marcus Garvey was een grote legende die opkwam voor de zwarten en hun onderdrukking in het begin van de twintigste eeuw.
Volgens een onderzoek van Claire Playfair was een van de meest spraakmakende debatten van de vroege twintigste eeuw in het kader van het zwart bewustzijn het debat tussen Marcus Garvey en de Surinaamse Otto Huiswoud. Laatstgenoemde was als enige afro, een van de 94 oprichters van de Communistische partij van de USA.
In 1929 bezocht Huiswoud in het kader van de “Sixth Convention of the Universal Negro Improvement Association (UNIA)” Jamaica.
Huiswoud was afgevaardigde van “The American Negro Labor Congress (ANLC). De ANLC was opgericht om het “Neger Vraagstuk” hoger op de internationale agenda te plaatsen.
Gedurende dit bezoek debatteerden Marcus Garvey en Otto Huiswoud publiekelijk over het “Negro Problem”, een debat dat waarschijnlijk bekender is in Jamaica dan in Suriname.
Het thema van het debat was “That the Negro Problem can only be solved by the international labour cooperation between White and Black Labour”.
Dit standpunt werd verdedigd door Huiswoud terwijl Garvey een ferme tegenstander was hiervan.
Garvey’s ideologie centreerde zich rond het rassenvraagstuk terwijl Huiswoud stelde dat het rassenprobleem slechts een deel van het probleem was dat volgens hem zonder meer een klassenprobleem was.
M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com