De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) blijft faliekant tegen de Grondconversiewet zolang de collectieve grondenrechten niet wettelijk zijn vastgelegd.
De rechtszekerheid van houders van individuele grondtitels is wel belangrijk voor de regering, maar die van hele gemeenschappen niet.
Ondanks dat VIDS publiekelijk meerdere malen felle kritiek hierover heeft geuit en petities heeft ingediend bij De Nationale Assemblee (DNA), heeft president Chan Santokhi onlangs de Grondconversiewet middels een staatsbesluit mogelijk gemaakt.
“We zien dat via een achterdeur de weg wordt opengezet voor grondconversie van grondhuurtitels naar eigendomstitels. Dit zou per wet moeten geschieden om bescherming van mensenrechten, volksinspraak en transparantie te garanderen, hetgeen nu dus niet het geval is, een schending van de principes van goed bestuur en openbaarheid van bestuur.” Dat staat in een kritisch schrijven van VIDS naar de regering en DNA.
In de aanhef van de brief benadrukt het traditioneel gezagsorgaan van de Inheemse Volken dat het steeds weer aandacht vraagt voor vóórtdurende situaties, die een zichzelf respecterende rechtsstaat niet waardig zijn.
“Wij wijzen hierbij wederom op de vonnissen die de staat Suriname tegen zich heeft en de ontelbare conclusies en aanbevelingen van VN- en OAS- mensenrechtenlichamen zoals de VN- Mensenrechtenraad, het Comité inzake Uitbanning van Rassendiscriminatie, het Comité inzake Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen, het Comité inzake Kinderrechten, de Speciale Rapporteur van de VN inzake de rechten van Inheemse volken, en de bevindingen van de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten”, zegt VIDS.
Het traditioneel gezagsorgaan wijst herhaaldelijk erop dat Inheemse woon- en leefgebieden collectief eigendom van de respectieve Inheemse volken zijn en géén domeingrond waarover de Staat mag beschikken en eigendomstitels aan derden mag verlenen.
Indien voornoemd staatsbesluit geen harde garanties biedt tégen potentiële omzetting van grondtitels die voorkomen in Inheemse woon- of leefgebieden, zal VIDS niet aarzelen om verdere stappen te ondernemen om dit besluit te bestrijden.
VIDS heeft in de brief aan de regering en DNA gevraagd om spoedig het desbetreffende staatsbesluit te ontvangen en wil hierover gedetailleerd worden ingelicht. Ook wordt transparantie gevraagd over welke reeds uitgegeven grondhuur- of erfpachtpercelen, die mogelijkerwijs in aanmerking zouden komen voor grondconversie, zich bevinden in Inheemse woon- en leefgebieden.
VIDS vraagt verder welke maatregelen de regering heeft getroffen of denkt te treffen en binnen hoeveel tijd, om te waarborgen dat geen enkel perceel binnen Inheems woon- en leefgebied naar een eigendomstitel kan worden omgezet.
Het traditioneel gezagsorgaan vraagt zich af waarom zowel de regering als DNA er plechtig van verzekerd hebben dat de collectieve rechten van de Inheemse volken en Tribale volken eerst worden gewaarborgd alvorens van grondconversie sprake zou kunnen zijn, en maar toch deze vorm van grondconversie krachtens staatsbesluit mogelijk maken of toestaan.
“U begrijpt dat dit voor ons een zoveelste indicatie is dat de rechten en de rechtszekerheid van individuele grondbezitters voorrang genieten boven onze rechten van hele volken en gemeenschappen en opnieuw een bewijs van de voortgaande discriminatie”, aldus VIDS.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com