GFC NIEUWSREDACTIE- Bharrat Jagdeo, vicepresident van Guyana, blikt tevreden terug op zijn bezoek aan Suriname.
De Guyanese regeringsfunctionaris heeft op 12 en 13 september samenwerking op verschillende gebieden met de Surinaamse regering besproken.
Tijdens de gesprekken hebben beide landen elkaars bereidheid benadrukt om samen te gaan in hun ontwikkeling en dichterbij elkaar te komen.
“It’s been very productive”, zegt vicepresident Jagdeo desgevraagd aan de Communicatie Dienst Suriname (CDS).
Met de vooruitgang die Guyana nu doormaakt op het gebied van de olie-industrie en het feit dat Suriname aan de vooravond van deze ontwikkeling staat, ziet de regeringsfunctionaris voor beide landen een rooskleurige toekomst weggelegd.
Het bezoek van de Guyanese autoriteit komt na het werkbezoek van president Chandrikapersad Santokhi vorige maand aan het westerbuurland. Hierbij werd afgesproken dat er een tegenbezoek komt, waarbij vicepresident Jagdeo namens de Guyanese regering gesprekken voert op het gebied van milieu, olie en gas en elkaars positie in de regio.
“We hebben elkaars verlangen benadrukt om op verschillende gebieden samen te werken, dichterbij elkaar te komen en te proberen elkaars positie te stabiliseren in termen van ontwikkeling alsook op regionale en internationale fora.” Er is in details gesproken over wat de samenwerkingsgebieden zullen zijn.
“Een hiervan is het delen van elkaars ervaring hoe onze bossen te monitoren”, aldus vicepresident Jagdeo. Hij legt uit dat beide landen over bedekt bos beschikken en in staat zijn geweest dit te behouden. Zowel Guyana als Suriname is geclassificeerd als high forest, low deforestation land.
Tien jaar terug heeft Guyana haar low carbon strategie ontwikkeld en sinds toen heeft het land meer dan 200 miljoen US-dollar verdiend aan haar bos. Vicepresident Jagdeo zegt dat Guyana met een betere monitoring meer dan 500 miljoen US-dollars kan verdienen aan haar groen.
“Niet door bomen om te hakken, maar vanwege de voordelen voor het klimaat.” Het westerbuurland wil Suriname stimuleren hetzelfde te doen. Zij is bereid te ondersteunen dat Suriname haar eigen model ontwikkelt en veel meer verdient aan haar bos. Beide landen zullen in de toekomst op dit stuk veel meer informatie met elkaar uitwisselen. “We hebben al eerder op deze manier met elkaar samengewerkt.”
Vicepresident Jagdeo erkent dat de situatie van Suriname uniek is. Er zal daarom moeten worden gewerkt aan een gezamenlijk model.
Het buurland maakt, volgens de Guyanese regeringsfunctionaris, grote sprongen voorwaarts op het gebied van olie en gas. De verwachting is dat er in de komende 4-5 jaar 1 miljoen barrels per dag geproduceerd zullen worden. “Dat is net zoveel als de huidige productie van Venezuela”.
Verder werkt het buurland aan een project om energie uit gas op te wekken. Tegen 2024 moet de opwekcapaciteit 250 megawatt zijn en zullen de elektriciteitsprijzen in Guyana met 50% omlaag moeten.
Thans wordt gewerkt aan de infrastructuur ten behoeve van deze grote industriële ontwikkelingen. Zo worden er wegen aangelegd en momenteel 8 internationale hotels opgezet.
“We maken een agressieve ontwikkeling door. Suriname verkeert met de vondst van olie en gas nu ook in die positie. We willen samenwerken in het ontwikkelen van deze hulpbronnen, waardoor we van elkaars infrastrictuur gebruik kunnen maken”, aldus vicepresident Jagdeo.
“Er wacht ons vast en zeker een rooskleurige toekomst.”
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com