VHP’er Vikash Koendanlal stelt vragen over plotse koersverandering NDP richting Nederland

jenny simons ndp

Vikash Koendanlal, lid van de Adviesraad van de VHP, uit zijn zorgen en stelt kritische vragen over de recente reis van de NDP naar Nederland.

Volgens Koendanlal roept het gedrag van de NDP in dit geval veel vragen op, aangezien de partij tijdens de periode van 1987 tot 2020 altijd tegen samenwerking met Nederland was en Nederland vaak bekritiseerde.

Hij vraagt zich af waarom de NDP nu wel naar Nederland afreist, terwijl ze dit in het verleden altijd hebben afgewezen.

Koendanlal wijst erop dat de NDP altijd de VHP beschuldigde van samenwerking met “de kolonisator” door het verbinden van de partij aan de zogenaamde “witte mannen in korte broeken”, of zelfs verwijzingen naar “Willempje van Oranje”.

Deze beschuldigingen werden vaak geuit om de VHP zwart te maken en haat te zaaien binnen de gemeenschap, terwijl de VHP altijd openstond voor samenwerking op basis van wederzijds respect en nationaal belang.

De VHP heeft altijd gestreefd naar het opbouwen van Suriname en heeft nooit geprobeerd de banden met Nederland of andere landen in te perken, zolang dit in het belang was van Suriname.

Wat Koendanlal echter opvalt, is dat de NDP nu wel naar Nederland gaat, ondanks de harde kritiek die de partij in het verleden op Nederland had.

Hij vraagt zich af hoe de partij, die in het verleden vaak op podia verklaarde hoe slecht Nederland was, nu plotseling tot samenwerking bereid is.

Koendanlal verwijst naar de harde retoriek van de NDP, waarbij Nederland keer op keer werd afgeschilderd als de “kolonisator” of als een politieke macht uit Den Haag, die alleen bezig was met politieke invloed.

Bovendien herinnert Koendanlal aan de periode van 2012 tot 2020, toen de huidige voorzitter van de NDP, die destijds de voorzitter van de DNA was, verantwoordelijk was voor het terugroepen van de accreditaties van verschillende ambassadeurs.

Dit gebeurde op basis van politieke besluiten van haar eigen regering, waarbij zelfs tijdelijke zaakgelastigden werden benoemd in plaats van vaste ambassadeurs.

Koendanlal benadrukt dat dit de samenwerking tussen Suriname en Nederland ernstig heeft bemoeilijkt, ondanks de vele projecten die via de Nederlandse ambassade liepen.

In zijn betoog stelt Koendanlal dat de recente reis van de NDP naar Nederland toont hoe inconsistent en ongeloofwaardig de partij is.

Het lijkt alsof de NDP nu een nieuwe koers volgt, zonder zich rekenschap te geven van de standpunten die in het verleden zo nadrukkelijk werden ingenomen.

Volgens Koendanlal toont dit de ware aard van de NDP, die niet in staat is om consistent samen te werken en Suriname samen op te bouwen.

Koendanlal sluit af door te stellen dat, ondanks de recente ontwikkelingen, de cultuur van de NDP waarschijnlijk niet zal veranderen.

De partij lijkt volgens hem vast te zitten in een politiek proces van interne tegenstrijdigheden en ophitserij, wat het moeilijk maakt om echt samen te werken aan de ontwikkeling van Suriname.

“Dit zal nooit en nogmaals nooit veranderen binnen de NDP, omdat samenwerken en gezamenlijk opbouwen blijkbaar niet in hun cultuur zit”, aldus Koendanlal.

Het is duidelijk dat de recente gebeurtenissen veel stof doen opwaaien en vragen oproepen over de politieke houding van de NDP en hun toekomstige samenwerking met Nederland en andere landen.

Koendanlal roept op tot transparantie en duidelijkheid, zodat de gemeenschap een beter begrip krijgt van de politieke strategieën en doelstellingen van de NDP.

Foto: Een delegatie van de NDP, onder leiding van voorzitter Jenny Simons, bracht in oktober enkele dagen door in Nederland.