VHP bij Wrokoman Dey: bouwen aan betere toekomst werkende klasse

arbeider werk

In veel landen in de wereld wordt op 1 mei traditioneel de Dag van de Arbeid gevierd. Deze dag vindt haar oorsprong op 1 mei 1886 toen in de Verenigde Staten de achturige werkdag werd ingevoerd.

Tegenwoordig staat deze dag symbool voor de erkenning en lotsverbetering van de werkende klasse. Immers de werkende klasse is de kurk waar een samenleving op draait. Ook in Suriname vieren wij traditioneel op 1 mei “Wrokoman dey”.

Als we anno 2024 kijken naar de positie van de werkende klasse in Suriname, dan zien wij dat deze vanwege de crisis waar wij de afgelopen jaren als land doorheen zijn gegaan, tot op heden niet ideaal is.

De lonen zijn vanwege de inflatie van de afgelopen jaren, behoorlijk onder druk komen te staan en er zijn nog steeds te veel mensen die met het salaris verkregen uit hun arbeid, niet voldoende instaat zijn een goed bestaan te hebben.

Het is dan ook heel belangrijk dat wij ons op deze dag bezinnen over het lot van onze werkende klasse. Dit is namelijk de groep die de grootste bijdrage levert aan het in stand houden van onze economie.

Kijken we naar de behoeften van de arbeiders dan zien we dat deze uit veel meer bestaat dan slechts loon naar werk. Om een wezenlijke bijdrage te kunnen leveren dient de werker te arbeiden onder omstandigheden die het voor hem of haar prettig maken om het beroep langdurig naar tevredenheid en met plezier uit te voeren.

Hierbij moet ook gedacht worden aan de secundaire arbeidsvoorwaarden en de omstandigheden op de werkvloer. Immers wanneer deze niet ideaal zijn, zal de arbeider nooit instaat zijn tot volledig wasdom te komen in zijn of haar functie.

Een ander belangrijk punt waar wij op deze dag bij stil moeten staan is het gelijkheidsbeginsel. Er vindt nog te veel discriminatie plaats tegenover werkers en werkzoekenden. Zo worden vrouwen vaker anders behandeld en minder betaald dan hun mannelijke tegenhanger.

Ook vindt er vaker discriminatie plaats op basis van afkomst, geloof of seksuele geaardheid. Dit moet echter krachtig worden afgewezen en bestreden. Immers in de moderne maatschappij is er geen plaats voor welke vorm van discriminatie op de werkvloer dan ook.

De regering Santokhi heeft zich ondanks de economische crisis de afgelopen jaren flink ingezet om te komen tot lotsverbetering van de werkende klasse. Zo worden er door de regering veelvuldig gesprekken gevoerd met de verschillende vakbonden om te geraken tot positieverbetering van de werkers.

Ook zijn de belastingschijven reeds verschillende keren verruimd en is de belastingvrije som opgetrokken tot SRD 9000. Ook is het minimum uurloon loon vanaf 1 april 2024 opgetrokken naar SRD 49.12. Naast deze maatregelen is er regelmatig koopkrachtversterking gegeven.

De VHP heeft er vertrouwen in dat na de afgelopen magere jaren er vanwege de hervormingen in de economie betere tijden aanbreken voor alle werkers. De koers is gestabiliseerd en daalt tegenwoordig zelfs. De Centrale Bank heeft zaken onder controle en de inflatie daalt. Dit zal zich vertalen in meer koopkracht voor alle werkers.

Tot slot wenst de VHP alle wrokomans en wroko-umas een mooie en bezinningsvolle Dag van de Arbeid toe.

Wan switi wrokoman dey!

Mediacommissie VHP