GFC NIEUWSREDACTIE- Terwijl de Staat in gebreke blijft om vele leveranciers van goederen en diensten te betalen, laat ze relatief gemakkelijk te incasseren gelden gewoon liggen.
De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) is van mening dat men het begrotingstekort moet verkleinen door de belastingen te verhogen waar het verdient wordt en waar er geld te halen valt.
“Wij begrijpen niet hoe de regering de door hun zelf geïdentificeerde en becijfer de “low hanging fruits” gewoon laat liggen. Het is niet duidelijk of het aan onkunde ligt of aan onwil of aan het beschermen van “friends, family, sponsoren en volgers”, schrijft de VES.
In het Herstelplan 2020-2022 van de regering staan diverse maatregelen opgesomd en becijferd. Ondanks de goedkeuring door De Nationale Assemblee durft de regering bepaalde, bij delen van de samenleving kennelijk, minder populaire maatregelen niet door te voeren, meent de VES.
Ter onderbouwing worden een vijftal schrijnende voorbeelden uit het Herstelplan genoemd. Deze gemiste kansen hebben de Staat ruim meer dan SRD 1 miljard gekost:
Maatregel # 18: “Verhoging Exportbelasting rondhout, met verscherpte controle op uitvoer”
Terwijl de verwachte opbrengst in 2021 maar liefst SRD 200 miljoen bedraagt, wordt zonder enige verantwoording deze maatregel niet doorgevoerd en blijft het geld liggen.
Maatregel # 19: “Aanpassing Exporttarief en verscherpte controle op uitvoer van Vis”.
De geraamde extra inkomsten over 2021 van maar liefst SRD 100 miljoen heeft de Staat laten liggen.
Maatregel # 20: “Royalty en heffing op goud van kleinschalige goudwinning”
Met een verhoging van 2,75% naar 7,5% was de verwachte opbrengst vanaf mei 2021 maar liefst SRD 587 miljoen, welke men zonder enige verantwoording heeft laten liggen.
Terwijl men voor 2022 en 2023 jaarlijks SRD 749 miljoen extra verwacht wordt de heffing per januari 2022 verlaagd naar 4.5%. Hierdoor, uitgerekend in de goudsector waar er goed verdiend wordt, heeft de Staat in de afgelopen twaalf maanden bijkans SRD 700 miljoen laten liggen.
Maatregel # 21: “Aanpassing Grondhuur”
De verwachte extra opbrengst bedroeg vanaf juli 2021 SRD 64 miljoen en voor 2022 en daarna jaarlijks maar liefst SRD 128 miljoen. Terwijl de politiek onderling touwtrekt over invoering van grondconversie naar eigendom is de Staat in de afgelopen tien maanden meer dan SRD 100 miljoen uit verhoogde grondhuurtarieven misgelopen.
Maatregel # 28: “Public Sector Reform Fase 1 en later Fase 2”
De aangekondigde sanering van het ambtenarenapparaat zou in 2021 door opschoning van het bestand en vrijwillige uittreding SRD 264 opleveren en in 2022 SRD 658 miljoen.
S. Gallant maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com