VES pleit voor nationale ontwikkelingsstrategie olie- en gasindustrie

VES voorzitter debipersad-2-1024x683

De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) heeft op woensdag 8 januari het nieuwe jaar afgetrapt met een evaluatie van de economische situatie en een vooruitblik op de toekomst.

Onder de aanwezigen bevonden zich president Chandrikapersad Santokhi, Artur Nunes da Silva van Total Energies, en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. De discussie stond in het teken van strategisch beleid gericht op economische stabiliteit en groei.

President Santokhi prees de VES voor haar bijdrage aan het maatschappelijk debat en benadrukte de toewijding van de regering aan een integrale ontwikkelingsbenadering.

Hij wees op de successen van de eerste fase van het regeringsbeleid, gericht op het herstellen van de economische fundamenten, en benadrukte dat de tweede fase zich zal richten op het creëren van een rechtvaardige samenleving en een goed functionerende economie.

VES-voorzitter Steven Debipersad gaf een uitgebreide analyse van de economische ontwikkelingen in 2024, waarin herstel centraal stond. Hij onderstreepte dat 2025 een cruciaal jaar is, vooral met de aankomende verkiezingen.

Hoewel de inflatie is gedaald tot onder de 20 procent, blijven de hoge kosten van levensonderhoud en de staatsschuld uitdagingen voor de economische stabiliteit. De stijging van de wisselkoers in het laatste kwartaal van 2024 draagt bij aan de fragiliteit van de economische situatie.

Debipersad benadrukte de rol van olie- en gasprojecten in de economische groei, maar waarschuwde dat hervormingen nodig zijn om structurele problemen zoals inefficiëntie in de staatsfinanciën en het gebrek aan economische diversificatie aan te pakken.

Hij pleitte voor een nationale ontwikkelingsstrategie waarin diversificatie centraal staat, een visie die president Santokhi deelt.

Santokhi sprak over de belangrijke stap van de Final Investment Decision (FID) in oktober 2024 voor de offshore-industrie en beklemtoonde het belang van goed bestuur bij het beheer van olie- en gasinkomsten.

Hij benadrukte dat de olie- en gasontwikkeling milieuvriendelijk moet zijn en dat Suriname moet blijven streven naar een koolstofvrije economie.

De regering zet zich in om de natuurlijke rijkdommen van het land op een verantwoorde manier te beheren, zodat zowel huidige als toekomstige generaties hiervan kunnen profiteren.

De informatie uit dit artikel is afkomstig van gov.sr.