Verwarring en kritiek in aanloop naar uitspraak 8 Decemberstrafproces

bouterse ndp

In de aanloop naar de uitspraak van het 8 Decemberstrafproces, waarbij voormalig president en NDP-voorzitter Desi Bouterse een prominente verdachte is, heerst er verwarring en onduidelijkheid over de oproeping van de betrokkenen door het Hof van Justitie van Suriname.

Bouterse, die eerder tot 20 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld, is naar eigen zeggen nog niet opgeroepen om het vonnis aan te horen. Hij uitte zijn onvrede over het bericht dat de zitting op 18 december zou plaatsvinden, wat volgens hem bewust voor verwarring zorgt.

Afgelopen zondag vond er in Ocer een cook-out plaats, georganiseerd door Bouterse en zijn aanhangers, om fondsen te verzamelen voor families die zijn getroffen door een recente mijnramp.

Bouterse liet weten dat hij op 18 december ’s avonds aanwezig zal zijn bij de viering van de verjaardag van zijn neef. Hij lijkt zich niet druk te maken over de aangekondigde uitspraak en beschouwt het bericht over de datum als voorbarig.

Hij bekritiseerde het feit dat een uitspraak wordt aangekondigd zonder dat de betrokkenen zijn opgeroepen en benadrukt dat hij niet de enige is die nog geen informatie heeft ontvangen.

De NDP-voorzitter ontkent ook krachtig betrokken te zijn bij illegale activiteiten, zoals het bericht dat hij samen met Ronnie Brunswijk bezig zou zijn met de smokkel van duizenden kilo’s cocaïne. Bouterse beschuldigt de media ervan een “machine te laten lopen om verwarring te stichten” en benadrukt dat dergelijke berichten zonder grondslag zijn.

Op vragen over zijn politieke toekomst reageert Bouterse terughoudend, verwijzend naar de verkiezingen in 2025. Hij benadrukt dat er genoeg gekwalificeerde mensen binnen zijn partij zijn om functies in te vullen.

Plannen voor na de verkiezingen zouden in concept klaarliggen, waarbij de betrokkenheid van alle Surinamers cruciaal is om het land uit moeilijke tijden te leiden.

Bouterse erkent dat er serieuze problemen in het land zijn en roept op tot een gezamenlijke inspanning om Suriname weer op de rails te krijgen, waarbij alle deskundigen nodig zijn.