Verwarde jongen die vriendin verloor aan Nederlander verder richting afgrond ingeduwd door psycholoog

pcs suriname psychiatrisch centrum

Een psycholoog uit Paramaribo die geen onbekende is in de Surinaamse samenleving ligt zwaar onder vuur nadat hij een jonge man in diepe geestelijke nood adviezen gaf die door velen als absurd, onverantwoordelijk en zelfs gevaarlijk worden bestempeld.

De jongeman raakte totaal in de war nadat zijn vriendin hem plotseling verliet voor een veel oudere Nederlandse man, een gebeurtenis die hem mentaal volledig uit balans bracht.

Wat volgde was een reeks zogeheten “therapeutische” aanbevelingen van de psycholoog die bij vrienden en familie van de jongen woede en onbegrip opriep.

Tot verbijstering van zijn naasten kreeg hij van de psycholoog onder andere de volgende adviezen mee:

  • Geen koud water of koude drankjes meer drinken
  • Ochtenden starten met een manja (mango), pas daarna brood
  • Na 20.00 uur enkel nog een banaan of een andere vrucht
  • Dagelijks mediteren met het gezicht naar de zon, waarbij de duur van het zonstaren geleidelijk opgebouwd moest worden

Voor entrepreneur en filantroop Geor Hering die bevriend is met de familie van de jongeman, is het onbegrijpelijk dat een geregistreerd psycholoog iemand in zo’n kwetsbare toestand zulke krankzinnige adviezen durft te geven.

“Het is gewoon belachelijk, nee, het is ronduit misdadig dat deze psycholoog die zichzelf serieus neemt een jongen die volledig de weg kwijt is zulke onzinnige richtlijnen gaf.

Gelukkig is hij nu in betere handen bij het PCS,” zegt Hering fel aan GFC Nieuws.

De jongeman is inmiddels onder behandeling van een psychiater van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) en heeft antipsychotica voorgeschreven gekregen.

Deze medicijnen worden ingezet om psychoses en ernstige verwardheid te behandelen. Ze helpen het brein te stabiliseren door in te grijpen op de overdracht van bepaalde neurotransmitters zoals dopamine.

Hierdoor wordt wanen, hallucinaties en hevige stemmingswisselingen verminderd.

Hering die in de periode na het emotionele trauma meerdere gesprekken met de jongeman voerde, zegt dat het hem al snel duidelijk werd dat het probleem te ernstig is.

“Wat die psycholoog deed, was geen therapie. Dat was kwakzalverij vermomd als begeleiding. Het heeft de situatie alleen maar verergerd. Als ik niet had ingegrepen, had het veel erger kunnen aflopen.”

Binnen de kring van de jongeman heerst nog altijd onbegrip en boosheid. Velen vragen zich af hoe deze psycholoog nog altijd actief kan zijn binnen het vakgebied.

De zaak voedt de roep om strengere controle op wie zich als behandelaar mag profileren in Suriname, vooral bij ernstige psychische problematiek.

“Laat dit een wake-upcall zijn voor de hele samenleving,” besluit Hering.

“We kunnen het ons niet veroorloven om mensen met psychische nood over te leveren aan zogenaamde deskundigen die niets anders doen dan zweverige onzin verkondigen.”