Het argument dat sommige personen, mogelijk gelinkt aan de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij(SLM), gebruiken om de vele vertragingen van de luchtvaartmaatschappij te rechtvaardigen, is een slimme manipulatie van emoties.
“Op sociale media zie je dat mensen de langdurige vertragingen proberen te vergoelijken door bijgeloof in te zetten.
Ze stellen dat de vertragingen een ‘goede reden’ moeten hebben van de hogere machten en suggereren dat indien het vliegtuig op tijd was vertrokken, er misschien wel een grote ramp had kunnen plaatsvinden.
Dit speelt in op de enorme bijgelovigheid van sommige Surinamers en Nederlanders”, zegt GFC Nieuws-analist R. Pinas.
De objectieve waarnemer stelt dat dit een gewiekste, maar afkeurenswaardige manier is om de woede van passagiers te temperen.
“In plaats van eerlijkheid over logistieke of technische problemen, wordt bijgeloof ingezet om passagiers rustig te houden. Dit is een gevaarlijke praktijk.
Door mensen te laten denken dat de vertragingen van de SLM- vluchten met duistere machten die zorgen voor bescherming van een vliegtuigramp te maken heeft, wordt bijgeloof gebruikt als een rookgordijn voor structurele problemen binnen de luchtvaartmaatschappij.”
De analist waarschuwt dat deze aanpak op de lange termijn kan leiden tot wantrouwen.
“Als de waarheid aan het licht komt en het blijkt dat deze informatie inderdaad wordt verspreidt door personen gelinkt aan het bedrijf, kunnen passagiers zich misleid voelen, wat de reputatie van de SLM ernstig kan schaden.”
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com