Verscherpte maatregelen voor Haïtiaanse migranten in Suriname door BIBIS

haitianen zanderij

Het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft een reeks maatregelen aangekondigd om de situatie van Haïtiaanse migranten in Suriname te reguleren en te controleren.

Deze maatregelen zijn het resultaat van recente ontwikkelingen en inzichten in de verblijfsstatus van Haïtianen in het land.

Situatie van Haïtiaanse migranten

De afgelopen jaren heeft Suriname een toename gezien in de instroom van Haïtiaanse migranten, met name sinds de versoepeling van het visumbeleid in 2019.

In 2021 werd het visumbeleid voor Haïtianen verder versoepeld, waardoor zij zonder visum het land konden binnenkomen en hun verblijfsvergunning binnen zes maanden na aankomst konden aanvragen.

Echter, door de gevolgen van de COVID-19-pandemie konden velen deze verblijfsvergunning niet tijdig verkrijgen.

Het ministerie heeft toen besloten de verblijfsvergunningen toe te kennen aan hen die konden aantonen dat ze langer dan zes maanden in Suriname verbleven en het land niet hadden verlaten.

Ondanks deze maatregelen bleek in 2022 dat de instroom van Haïtianen nog steeds voor uitdagingen zorgde, vooral vanwege economische problemen in hun thuisland.

Hierdoor migreerden veel Haïtianen naar Suriname met het doel om van hieruit verder te reizen naar Frans-Guyana, Brazilië of de Verenigde Staten.

Velen raakten echter vast in Suriname, vaak zonder middelen van bestaan, en belandden in kwetsbare situaties.

Verscherpte controlemaatregelen

Naar aanleiding van de huidige ontwikkelingen en om de migratiestroom beter te beheren, heeft het ministerie besloten tot de volgende maatregelen:

Aanvraag verblijfsvergunningen

Alle Haïtiaanse burgers die vanaf 1 juli 2023 Suriname binnenkwamen, moeten aantonen dat ze binnen zes maanden na hun aankomst in het land hun verblijfsvergunning hebben aangevraagd. Haïtianen die tussen 1 oktober 2021 en 30 juni 2023 aankwamen, worden nu verplicht om binnen een specifieke termijn alsnog hun verblijfsvergunning aan te vragen of het land te verlaten.

Inwerkingtreding sancties

Indien Haïtiaanse burgers niet binnen de gestelde termijn hun verblijf legaliseren, zullen sancties volgen. Deze sancties omvatten de verplichting om Suriname binnen zes maanden te verlaten. Degenen die illegaal in Suriname verblijven, kunnen gedwongen worden het land te verlaten.

Verhoogd toezicht en handhaving

De autoriteiten zullen intensiever toezicht houden op Haïtianen die zich illegaal in Suriname bevinden. Dit omvat zowel preventieve maatregelen als actieve handhaving om ervoor te zorgen dat alle Haïtianen in het land zich aan de regels houden.

Noodzaak maatregelen

Het ministerie benadrukt dat deze maatregelen noodzakelijk zijn om de veiligheid en openbare orde in Suriname te handhaven, terwijl de rechten van Haïtiaanse burgers worden gerespecteerd. De maatregelen zijn ook bedoeld om de druk op de sociale en economische infrastructuur van het land te verlichten.

Samenwerking en toezicht

BIBIS werkt nauw samen met verschillende Surinaamse instanties, waaronder het Ministerie van Justitie en Politie, om deze maatregelen effectief uit te voeren. Bovendien is er een intensieve samenwerking met de Franse en Braziliaanse autoriteiten om de grensoverschrijdende bewegingen van Haïtiaanse migranten te monitoren en te beheersen.

Het ministerie herinnert alle Haïtianen eraan om tijdig de vereiste verblijfsdocumenten aan te vragen of zich anders te houden aan de vertrekbevelen, om zo hun verblijf in Suriname te legaliseren en bij te dragen aan de stabiliteit van het land.