Een schoonmaakmiddel van Lysol dat verkocht wordt in Surinaamse supermarkten zorgt voor aanzienlijke opschudding vanwege de verpakking die verwarrend veel lijkt op die van een sapverpakking.
Door het kleurrijke en aantrekkelijke design van de fles is de kans groter dat kinderen het product voor een onschuldig drankje aanzien, met alle gevaren van dien.
Bezorgde ouders uiten op sociale media kritiek op de misleidende verpakking, gezien de ernstige gezondheidsrisico’s die de inname van dergelijke schoonmaakmiddelen met zich mee kan brengen.
Schoonmaakproducten bevatten vaak krachtige chemicaliën die ernstige schade aan de gezondheid kunnen veroorzaken.
Ondanks dat sommige consumenten stellen dat het schoonmaakmiddel duidelijk op een aparte afdeling in de supermarkt ligt, blijft de zorg bestaan.
In Nederland zorgt het Warenwetbesluit veilige verpakking huishoudchemicaliën ervoor dat huishoudchemicaliën aan strikte veiligheidsnormen moeten voldoen.
Deze regelgeving, mogelijk afwezig in landen zoals Suriname, stelt duidelijke eisen aan de verpakkingen, zoals kinderveilige sluitingen en voelbare gevaarsaanduidingen.
Het besluit verbiedt ook verpakkingen die aantrekkelijk kunnen zijn voor kinderen of die verwarring kunnen scheppen door gelijkenissen met consumptiegoederen.
Dit alles dient om ongelukken in huiselijke omgevingen te voorkomen en de veiligheid van consumenten, vooral kinderen, te waarborgen.
Foto: sociale media
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com