Verontwaardiging over Surinaamse moeder die kind achternaam van Nederlandse stiefvader wil geven

familie moeder kind meisje baby dochter

Een van origine Surinaamse vrouw uit de omgeving Amsterdam die al langer dan elf jaar in Nederland woont, is van plan een verzoek in te dienen om de achternaam van haar minderjarig kind te veranderen naar die van haar langdurige Nederlandse partner, de stiefvader van het kind.

Dit verzoek zorgt voor veel ophef binnen het gezin, zo blijkt uit een exclusief gesprek met een familielid met GFC Nieuws Lifestyle.

De biologische vader van het kind woont in Suriname. Het stel heeft geen contact meer en hij heeft geen ouderlijk gezag over het kind, vermoedelijk vanwege destijds grote privéproblemen.

Volgens de Nederlandse wetgeving zijn er diverse voorwaarden waaraan voldaan moet worden om een achternaamswijziging aan te vragen.

Deze voorwaarden omvatten onder meer dat de ouder met gezag toestemming moet vragen aan Dienst Justis, het kind jonger dan 18 jaar moet zijn, en dat de nieuwe partner al lange tijd voor het kind zorgt en samen met de ouder de aanvraag doet.

De moeder voldoet aan alle eisen en heeft aan haar familie aangekondigd te willen starten met het proces. Ze vindt dat de stiefvader, die al jarenlang voor het kind zorgt, meer deel uitmaakt van hun leven.

Dit besluit valt echter niet goed bij de familie. Zij zijn van mening dat de achternaam van de Nederlandse stiefvader totaal anders is en niet Surinaams klinkt, wat niet past bij hun familieachtergrond.

Bovendien heerst er bezorgdheid over de culturele en identiteitsgebonden implicaties voor het kind.

De situatie leidt tot spanningen en verontwaardiging binnen de familie, die vinden dat de oorspronkelijke achternaam behouden moet blijven als eerbetoon aan hun cultuur en om de banden met de biologische vader niet volledig te verbreken.

Foto ter illustratie.