Door de oude politieke partijen die decennialang het overheidsbeleid in ons land inhoud en vorm hebben gegeven, is het huidige resultaat enorme schulden, een gigantische economische malaise, corruptie, nepotisme en armoede.
Dwars tegen de bedoeling van de recente uitspraak van het Constitutioneel Hof in wordt met man en macht geprobeerd om nieuwe politieke inzichten van opkomende jonge politieke partijen onmogelijk te maken om aan de verkiezingen deel te nemen.
Het is ook niet onbekend dat de onbekende en vaak duistere geldstromen binnen bepaalde, zgn. grote politieke partijen een niet moeilijk te ontrafelen mysterie is. De belangen zijn groot, en de gevestigde orde doet er alles aan om nieuwe spelers in het democratisch proces te weren.
De voorgestelde aanpassing van de waarborgsom met 532% toont aan dat de indieners van dit initiatiefvoorstel letterlijk hebben geschoffeerd aan ons Constitutioneel Hof. Zij proberen gewoon te doen wat ze niet kunnen laten, blind voor de consequenties van deze substantiële aanpassing.
Immers, hiermee wordt de directe aanleiding gegeven voor dringende aanpassingen van andere regelingen die het volk ook moeten helpen om dit soort verhogingen te overleven.
Met name gaat het om de verhoging van de AOV-uitkeringen, die in 2000 SRD 750 bedroegen en nu slechts verhoogd zijn tot SRD 1800. Eenzelfde aanpassing als die van de waarborgsom met 532% zou betekenen dat een verhoging tot SRD 3.990 van de AOV-premie gerechtvaardigd is.
Hetzelfde geldt voor de AKB-kinderbijslag, die van SRD 75 naar SRD 399 per kind zou moeten worden verhoogd. Ook de ouderdomspensioen-grondslag, die minimaal SRD 300 bedroeg conform de pensioenwet van 2014 maar later werd gekoppeld aan de ambtenarenloonreeksen, moet met 532% worden verhoogd.
Met betrekking tot het minimumloon in de particuliere sector, dat op 1 april 2024 werd gesteld op SRD 49,12, dient dit te worden herberekend conform de werkelijke inflatiecijfers, zoals in het geval van de waarborgsom.
Vakbonden, pensioenorganisaties en anderen dienen derhalve bij DNA erop aan te dringen dat er door de wet nooit met twee maten gemeten mag en kan worden.
Met dezelfde agressie waarmee men nu bezig is aan de aanpassing van de waarborgsom, moet men ook werken aan de inkomensaanpassingen van het volk, die de oorzaak zijn van de grote armoede en ellende in het land.
Ir. Dharmvir K. Mungra
Vz DE NIEUWE LEEUW
Dit artikel betreft een ingezonden opiniestuk. Voor de publicatie van ingezonden artikelen hanteren wij specifieke voorwaarden. Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen via info@gfcnieuws.com.
Let op: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud