Verhit eten goed

Wanneer voedsel goed gaar is, weet je zeker dat de bacteriën en eventuele ziekteverwekkers dood zijn. Maak vlees altijd door en door gaar.

Verhit rauw vlees door en door. Draai het vlees regelmatig om.

Voor bewerkt vlees (gemarineerd, gesneden of gemalen) geldt: controleer of het volledig is gegaard voor je het opeet. Bijvoorbeeld gehakt, worst of spiesjes.

Vlees uit één stuk van rund of varken, zoals biefstuk, kan rosé gegeten worden, maar doorbakken is de meest veilige keuze.

Verhit eieren goed, zodat ook het wit gestold is. Gebruik liever geen rauwe eieren in gerechten die niet meer worden verhit, zoals bavarois, mousse of zelfgemaakte mayonaise.

Verhit ook vis en schaal- en schelpdieren goed. Vooral schaal- en schelpdieren kunnen ziekteverwekkers bevatten. Door deze te koken of mee te bakken voorkom je dat je ziek wordt.

Ook op kiemgroente, zoals taugé, kunnen ziekteverwekkers voorkomen. Door kiemgroente onder te dompelen in kokend water of ze goed mee te wokken met de maaltijd, worden alle bacteriën gedood.

Verhit restjes door en door

Door restjes en kliekjes goed te verhitten, dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Het opwarmen van je eten in de magnetron is gemakkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit. Hierdoor kan het eten op sommige plekken goed heet zijn, terwijl het op andere plekken nog koud is. Je kunt hier ziek van worden, omdat in deze koude gedeeltes nog (ziekmakende) bacteriën kunnen zitten.

Gelukkig kun je dat eenvoudig voorkomen door het eten goed te verhitten:

Schep het eten tijdens het verwarmen om. Ook al heb je een draaiplateau in je magnetron, nog steeds is goed roeren tussendoor belangrijk om de hitte te verdelen.
Verdeel de gerechten in kleine porties. Deze zijn sneller klaar. Een grote portie is ‘vaster’ en kouder en moet daarom langer worden opgewarmd.

Dek de schaal af met een deksel, bord of magnetronfolie. Zo blijft het vocht in de maaltijd en kan de maaltijd goed heet worden.

Meer voedingsnieuws

Gezonde voeding maakt je blij

Wel eens gemerkt dat er een directe link is tussen je stemming en wat je hebt gegeten? Hoe sterker je bloedsuiker uit balans is, hoe…

Dit eet je best met warm weer

Eten heeft een grote rol bij het regelen van onze lichaamstemperatuur. Sommige voeding kan je verkoelen en sommige warmt je dan weer op. Met de…

Veilig eten op vakantie

Ziek worden op vakantie? Dat is voor niemand fijn. Toch zijn er jaarlijks vele Nederlanders die een voedselinfectie of voedselvergiftiging oplopen tijdens de vakantie. Gevolg…

Extra calorieën

Wat je eet vertaalt zich niet meteen in enkele extra grammen op de weegschaal. Dat wil meteen ook zeggen dat je door een keertje te…

Dit is het beste tijdstip om te lunchen

Wie werkt, kent ongetwijfeld de befaamde namiddagdip wel. Je hebt net een lekkere lunch verorbert en voor je het weet krijg je het ontzettend moeilijk…

Scroll Up