Vereniging Koninkrijk biedt geen excuses aan voor rol in slavernij tijdens Gemenebesttop

Slavernij afschaffing

Het Verenigd Koninkrijk zal tijdens de aankomende Gemenebesttop in Samoa geen excuses aanbieden voor zijn rol in de trans-Atlantische slavenhandel, zo heeft Downing Street bevestigd.

Ook staan er geen herstelbetalingen voor slavernij op de agenda van de Britse regering. Dit besluit kan premier Keir Starmer, die de top zal bijwonen, in conflict brengen met andere landen.

Drie kandidaten die strijden om het secretariaat van het Gemenebest hebben eerder hun steun uitgesproken voor herstelbetalingen aan landen die door slavernij en kolonisatie zijn getroffen.

Ondanks toenemende druk om een symbolisch gebaar te maken, blijft de Britse regering vasthouden aan haar standpunt om geen excuses of herstelbetalingen aan te bieden.

Koning Charles zal eveneens de top bijwonen. Vorig jaar uitte hij zijn “diepste spijt” over de misstanden tijdens de Britse koloniale overheersing in Kenia, maar ook hij heeft geen excuses aangeboden. Dit gebrek aan excuses werd bekritiseerd door mensenrechtenorganisaties in Kenia.

Ondanks speculaties dat de nieuw verkozen Labour-regering mogelijk een verontschuldiging zou overwegen, volgt Downing Street het beleid van de vorige conservatieve regering, dat excuses voor slavernij ongepast zijn.

Rishi Sunak, voormalig premier, weigerde vorig jaar nog om excuses aan te bieden en stelde dat “het proberen om onze geschiedenis te herzien niet de juiste weg is.”

Hoewel sommige Britse instellingen al vrijwillig stappen hebben ondernomen om verantwoordelijkheid te nemen voor hun rol in de slavernij – zoals de Kerk van Engeland met haar toezegging van een fonds van £1 miljard en The Guardian die haar excuses heeft aangeboden en een herstelprogramma van meer dan £10 miljoen heeft aangekondigd – blijft de regering standvastig in haar besluit om geen excuses of herstelbetalingen te bespreken.

Het ontbreken van excuses of een gesprek over herstelbetalingen kan de spanningen met sommige Gemenebestlanden doen toenemen, vooral nu alle kandidaten om de functie van secretaris-generaal openlijk voorstander zijn van herstelbetalingen.

De Britse regering lijkt echter vast te houden aan haar huidige koers, ondanks toenemende druk van zowel binnen- als buitenlandse partijen om het slavernijverleden te erkennen en aan te pakken.