Volgens professor Hubert Rampersad is het tijd om het Nederlands hoger onderwijs volledig te verengelsen om meer buitenlandse studenten aan te trekken en beter te presteren op internationale ranglijsten.
Ondanks de goede reputatie van Nederlandse universiteiten, scoren ze slecht op wereldwijde rankings.
Rampersad wijst op het gebrek aan diversiteit en de taalbarrière als de belangrijkste oorzaken.
Nederlandse studenten en docenten beheersen het Engels niet voldoende, wat de kwaliteit van onderwijs en onderzoek belemmert.
Hierdoor loopt Nederland achter op het gebied van innovatie, kennisuitwisseling en de aantrekkingskracht voor hooggekwalificeerde kennismigranten.
Het aantrekken van internationale studenten via Engelstalig onderwijs is volgens Rampersad essentieel voor de Nederlandse economie.
Macro-econoom Mathijs Bouman benadrukt in zijn artikel “Zonder buitenlandse kenniswerkers en studenten missen we de boot” dat kenniswerkers essentieel zijn voor innovatie en de groei van bedrijven.
Nederland staat echter slechts op de 19e plaats voor buitenlandse studenten als aantrekkelijke bestemming, een verslechtering ten opzichte van 2019.
Het volledig verengelsen van het hoger onderwijs zou Nederlandse universiteiten helpen meer internationale studenten aan te trekken en hun positie op de internationale markt te versterken.
Rampersad pleit niet alleen voor verengelsing in het onderwijs, maar ook in andere publieke sectoren zoals de gezondheidszorg en het openbaar bestuur.
Hij wijst erop dat slechts 0,26% van de wereldbevolking Nederlands spreekt, terwijl Engels wereldwijd als officiële taal wordt gebruikt.
Hij stelt dat Nederland moet leren van landen zoals Oekraïne, dat onlangs Engels als officiële taal voor internationale communicatie heeft ingevoerd.
Rampersad is verder van mening dat Suriname alles van Nederland kopieert, wat volgens hem een belangrijke reden is dat het land achterloopt.
Suriname is, naast Nederland, een van de weinige landen waar nog Nederlands wordt gesproken.
Hij geeft aan dat landen zoals Curaçao en de Antillen het Nederlands al lang hebben losgelaten, en benadrukt dat Suriname beter zou kunnen presteren door de focus te verleggen naar het Engels, net zoals andere landen in de regio dat hebben gedaan.
Hoewel verengelsing een belangrijk aspect is, geeft Rampersad aan dat er ook andere verbeteringen nodig zijn aan Nederlandse universiteiten om tot de wereldtop te behoren.
Kwaliteit van curriculum en docenten, reductie van bureaucratie, en het ontwikkelen van goede ethische en kritische vaardigheden bij studenten zijn eveneens van belang.
Deze hervormingen zouden Nederlandse universiteiten beter in staat stellen om op internationaal niveau te concurreren en hun studenten voor te bereiden op een geglobaliseerde wereld.
S. King maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com