De internationale luchthaven van Suriname is vaak het eerste visitekaartje van het land voor vele reizigers. De ervaring die toeristen hier opdoen, kan een blijvende indruk achterlaten, en helaas zijn deze indrukken niet altijd positief.
Veel bezoekers, zoals de Slowaakse reiziger Michal HertlÃk, hebben tegenover GFC Nieuws hun onvrede geuit over de faciliteiten en de service op de luchthaven. HertlÃk beschrijft zijn aankomst als een ontmoeting met een verouderde infrastructuur.
“Laat me je vertellen, de internationale luchthaven van Suriname is een van de slechtste luchthavens die ik ooit heb gezien en meegemaakt,” stelt hij.
Volgens HertlÃk verwachten reizigers, net als hij, een bepaald niveau van service en moderniteit bij een internationale luchthaven.
“Het spijt me dit te zeggen, maar deze luchthaven is allesbehalve dat. Het is totaal niet modern en mist schoonheid, zowel aan de buitenkant als de binnenkant van het gebouw.”
“Het heeft geen airconditioning en het personeel vertoont geen vriendelijkheid of gastvrijheid tegenover toeristen die bereid zijn om hun geld hier uit te geven.”
De frustraties namen ook toe toen hij geconfronteerd werd met problemen rondom de toegangsvergoeding.
“Het luchthavenpersoneel liet me meer dan vier uur wachten in de vochtige omgeving van de luchthaven. Ik was bijna de laatste die ’s avonds eindelijk door de migratie kon gaan.”
HertlÃk merkt op dat niemand bereid was om hem te helpen en dat het personeel geen idee had hoe de officiële website voor de toegangsvergoeding werkte. “Het was een puinhoop.”
Bovenop de stress van de luchthavenervaring moest HertlÃk ook nog eens een bureaucratische reis van vijf haltes in Paramaribo maken om uiteindelijk zijn paspoortstempel te krijgen.
“Terwijl ze mijn paspoort stempelden, werd me verteld dat ik de stempel slechts voor een maand zou krijgen. Daarna moest ik naar een ander overheidskantoor om een andere stempel te verkrijgen, waardoor mijn verblijf met nog twee maanden zou worden verlengd.”
“Bureaucratie na bureaucratie,” concludeert hij. “Dit waren mijn eerste ervaringen in Suriname, wat betekent dat mijn eerste indrukken slecht waren en verre van prettig.”
De kritiek van HertlÃk wijst op een breder probleem waar veel toeristen mee te maken krijgen.
Het is daarom van groot belang dat de overheid en betrokken instanties deze feedback serieus nemen en werken aan duurzame oplossingen.
S. King maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com