Verband tussen matig drinken en afname kans dementie

Een onderzoek dat in British Medical Journal verscheen, besloot dat personen die helemaal geen alcohol drinken 45 procent meer kans maken op dementie. Dat is in vergelijking met gematigde drinkers die een tot veertien eenheden per week drinken. Daarnaast was er een derde onderzoeksgroep die bestond uit personen die wekelijks meer dan veertien eenheden drinken. Zij zouden per zeven consumpties te veel, hun kans op dementie met achttien procent verhogen. Merkwaardig want dat percentage ligt lager dan dat van geheelonthouders (45 procent).

Al is het resultaat eigenaardig, de studie lijkt correct uitgevoerd. De onderzoeksgroep is voldoende groot met 9.087 volwassenen (tussen 35 en 55 jaar oud). Bovendien werden de personen om de vijf jaar onderzocht door een verpleegster en dat dertig jaar lang.

Behalve met de alcoholinname hield het onderzoek rekening met de levensstijl. 397 personen ontwikkelden dementie, waaronder meer rokers, personen met overgewicht en diabetes, hart- en vaatziekten.

Waar geen rekening mee werd gehouden, was met de reden waarom enkele volwassenen helemaal niets dronken. Een verleden met overmatig alcoholgebruik en een eventuele verslaving kan daar bijvoorbeeld een verklaring zijn. In dat geval leidde een te hoge alcoholconsumptie allicht tot andere risicofactoren waaronder diabetes en hart- en vaatziekten die op hun beurt het verhoogd risico op dementie verklaren.

De conclusie dat matig drinken het risico op dementie kleiner maakt, is met andere woorden voorbarig. De negatieve impact van een te hoge consumptie is echter wel bekend. Alcohol blijft de derde belangrijkste risicofactor voor ziekte en invaliditeit.

Meer wetenschapsnieuws

Mannen kunnen beter navigeren

De wetenschap heeft eindelijk bevestigd dat mannen beter zijn in de weg vinden, wijzen en onthouden, kortom navigeren. Al is dat eigenlijk niets om trots…

Slechts 10% wereldbevolking linkshandig

Het is vandaag Internationale Linkshandigendag. Een dag die in het leven geroepen werd om aandacht te vragen voor de ongemakken waarmee linkshandigen te maken krijgen….

Vrijdag maansverduistering

Door een totale maansverduistering komt de maan vrijdagavond op als een rode bol. Een maansverduistering komt voor als de aarde precies tussen de zon en…

Scroll Up