Verantwoordelijken tragedie ‘Virgen de Asuncion’ voor de rechter

Redactie GFC Nieuws — 56 meisjes gilden van angst in hun klaslokaal in San José Pinula (Guatemala), terwijl de vlammen in hun brandende kostschool hen omsingelden. Terwijl de tieners door de rook het bewustzijn verloren en de een na de ander omkwam in het vuur, ruzieden politieagenten buiten of de deuren van het gebouw wel of niet geopend moesten worden.

Nu, bijna twee jaar later, moet een aantal functionarissen zich voor de rechter verantwoorden over de vraag of de dood van 41 van de meisjes had kunnen worden voorkomen.

De dossiers van slachtoffers en overlevenden, samen met interviews met familieleden, medewerkers van het groepshuis en andere functionarissen, onthult een patroon van fysiek, psychologisch en seksueel misbruik in de faciliteit die zich uitstrekte over jaren.

Prostitutie

De dodelijke tragedie vond plaats in het opvanghuis Virgen de Asuncion voor risicojongeren, die daar door de overheid waren gehuisvest “voor hun eigen veiligheid.”

De meisjes hadden zich aan geen enkel misdrijf schuldig gemaakt en waren slechts opgenomen omdat zij slachtoffer waren van seksueel misbruik, geweld, of door hun familie op straat waren gezet.

Verschillende meisjes hadden hun familie gesmeekt hen daar weg te halen, onder andere omdat zij door de leiding werden geprostitueerd.

Martelkamer

De ramp begon met een ontsnappingspoging van bijna 100 kinderen. Medewerkers pakten hen in de omgeving op en brachten hen terug naar de faciliteit. De jongens werden opgesloten in een klein zaaltje, de meisjes werden bijeen gedreven in een lokaaltje van nog geen 3 bij 2 meter.

De martelkamer, werd het door de meisjes genoemd – het personeel sprak van de “kamer om na te denken” waar kinderen voor straf werden opgesloten.

Na uren van opsluiting kwam een van de meisjes op het idee brand te stichten, zodat de politie hen eruit kon halen.

Het leidde tot de dood van tientallen meisjes, die stierven terwijl hun toezichthouder bakkeleide met agenten of de meisjes uit het gebouw gehaald mochten worden.

Foto: Nómada | Carlos Sebastián

Delen:

Meer nieuws

Verdachte aangehouden bij road-block

Rechercheurs van de afdeling Narcotica Brigade, bijgestaan door andere collegae, hebben tijdens een al gehele veiligheidscontrole in het district Brokopondo een voertuigbestuurder tot stoppen gesommeerd….

Delen:

Overeenkomst opzetten waardeketen producenten

Het directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB) van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft een overeenkomst bereikt met het Suriname Agricultural Market Acces Project (SAMAP)…

Delen:

“Know your numbers”

Hoge bloeddruk is de belangrijkste risicofactor voor de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Delen:

Delen:

SPWE maakt doorstart

De Stichting Productieve Werkeenheden (SPWE) heeft een doorstart gemaakt met de launch van haar geplande kosteloze softskills trainingen voor dit jaar. Delen:

Delen:

Lijk man aangespoeld te Livorno

De politie van Livorno kreeg woensdagmiddag een melding binnen dat het lijk van een man, vermoedelijk van Hindoestaanse komaf, op een bepaalde locatie in de…

Delen:

Postverzender en verstrekkers ingesloten

Rechercheurs van de Narcoticabrigade hebben de 33-jarige Guirmo J., de 34-jarige Clarence K. en de 27-jarige Mitchel K. opgespoord en aangehouden. Delen:

Delen:

De leerling overtreft de meester

INGEZONDEN- Allereerst wil ik beginnen met de stelling van George Clemenceau, Franse politicus,  n.l. :  “Een verrader is een politicus die zijn partij verlaat om…

Delen:

Drugsvervoerder onderweg naar Frans-Guyana gepakt

Het Arrestatie Team heeft dinsdag in samenwerking met het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) de 27-jarige drugsverdachte Oerifride S. aangehouden met een hoeveelheid drugs en overgedragen…

Delen:

First lady bezoekt Gakaba en Langa Tabiki

Een delegatie bestaande uit onder andere First lady Ingrid Bouterse-Waldring, de minister van Volksgezondheid, Antoine Elias en de directeur van de Stichting Staatsziekenfonds (SZF), Rick…

Delen:

Regering sterk gefocust op export

Het ministerie van Handel Industrie en Toerisme (HI&T) is bezig de standaarden te ontwikkelen met het standaardenbureau om te voldoen aan internationale standaarden die nodig…

Delen:
Scroll Up