‘Venezolanen willen niet van buitenlandse regeringen en media horen wat zij moeten denken en doen’

De media spelen een belangrijke rol bij het creëren van een beeld van wanbeleid en dictatuur in de Bolivariaanse Republiek Venezuela, meent een Britse journalist die in Venezuela was als internationaal waarnemer bij de verkiezing op 20 mei.

In mei schreef de Guardian dat internationale waarnemers Venezuela niet binnen mochten om de presidentsverkiezing bij te wonen. Het team las in de krant dat zij helemaal niet in het land waren, terwijl zij in Caracas gewoon aan de koffie zaten, schrijft Jeremy Fox in Alborada

Schijnverkiezing

Twee dagen later kopte dezelfde krant dat bij de verkiezing was gefraudeerd, en dat het “regiem aan de macht kon blijven door onder andere gewelddadige censuur van de pers.”

Vreemd, zegt Fox, want de meeste Venezolaanse kranten uiten zich openlijk vijandig tegen Maduro.

Ook de constatering dat is gefraudeerd vindt hij onbegrijpelijk. De onafhankelijke internationale waarnemers beschreven het kiessysteem, dat de voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter “het beste in de wereld” had genoemd, als “Geheel digitaal, maar met een geautomatiseerde handmatige verificatie-back-up, is het kiesstelsel ontworpen met meerdere beveiligingen tegen fraude.”

Indrukwekkend efficiënt

“Als internationale waarnemer had ik niet alleen de mogelijkheid om het systeem in actie te zien, maar ook om de werking ervan te onderzoeken. Het is indrukwekkend efficiënt, met resultaten beschikbaar binnen een paar uur na de sluiting van de peilingen.

Onder onze waarnemersgroep waren ambtenaren die verantwoordelijk waren voor verkiezingsprocessen in hun eigen land. Ze konden geen fout vinden in het systeem van Venezuela.

Copy & paste

Hij noemt ook het voorbeeld van de Telegraph. Die kopte op 21 mei: “Nicolás Maduro gefilmd terwijl hij triomfantelijk zwaait naar een leeg plein na een ‘schijnverkiezing’.

Een dag eerder had de krant echter beschreven hoe Maduro een juichende menigte aanhangers toesprak na zijn verkiezingsoverwinning.

“Het grootste deel van het mediagif gericht op de Venezolaanse regering is gebaseerd op weinig meer dan het kopiëren van kopieën van persberichten van de Verenigde Staten, de Europese Unie en andere vijandige regeringen,” zegt Fox.

Venezolanen hebben gesproken

“Op dezelfde manier zijn versleten klachten tegen Venezuela online beschikbaar met dank aan The Economist, de New Statesman, de Washington Post, de New York Times, de Los Angeles Times, The Wall Street Journal en vele anderen,” schrijft hij.

“De media en al deze landen weigeren te erkennen dat Venezolanen, ondanks de intense internationale druk op het land en de verontrustende economische situatie, hebben gesproken en hebben laten zien dat ze niet van buitenlandse regeringen en media wensen te horen wat ze moeten denken en doen,” aldus de Britse journalist.

Eerder had ook Daniel Kovalik, een Amerikaanse mensenrechtenadvocaat en hoogleraar internationale mensenrechten aan de University of Pittsburg Law School, zich verbaasd over de berichtgeving over Venezuela die volgens hem niet op de realiteit gebaseerd is.

Foto: Alborada

Meer nieuws

Oude vete uitgemond in steekpartij

De 51-jarige Ivan D. is zaterdagmorgen met een scherp voorwerp neergestoken door de 41-jarige Eugene L. Ivan heeft verwondingen opgelopen in zijn buikstreek en op…

Dotcom roept op: ‘Dump de dollar!’

Internetondernemer Kim Dotcom roept op tot het dumpen van de Amerikaanse dollar. Mensen kunnen hun geld liever stoppen in goud en cryptovaluta omdat de waarde…

OWT&C gaat voor hervorming oude vuilstortplaats

Het ministerie van Openbare Werken Transport en Communicatie (OWT&C) hield een stakeholders consultatiebijeenkomst over de milieu en sociale analyse voor de ontwikkeling van de nieuwe…

Reis president Bouterse naar Cuba uitgesteld

Het eerder aangekondigd bezoek van de president Desiré Bouterse aan Cuba vandaag is vanwege onvoorziene omstandigheden uitgesteld. Het staatshoofd nu woensdag afreizen, meldt het NII….

President Bouterse beëdigt Granman Aboikoni

Onder grote belangstelling heeft president Desiré Bouterse Granman Albert Aboikoni van de stam der Saramaccaners vandaag op het presidentieel paleis beëdigd en geïnstalleerd. Daarvoor werd…

Lid Veiligheidsdienst houdt inbreker aan

De 52-jarige Kemradj R. is afgelopen week aan de Toevluchtweg aangehouden door een lid van de Binnenlandse Veiligheidsdienst. Kemradj reed op een fiets met een…

Scroll Up