Venezolaanse oppositieleider die opriep tot staatsgreep ontvoerd, kort vastgehouden; minister: ‘Show voor buitenlandse media’

De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó, die vrijdag aankondigde dat hij de regering-Maduro wilde omverwerpen, is niet in opdracht van de Venezolaanse regering gearresteerd. Zijn ontvoering is waarschijnlijk in scene gezet ten behoeve van de media, zegt communicatieminister Jorge Rodriguez.

De voorzitter van de Nationale Assemblee zou zondag korte tijd zijn vastgehouden, twee dagen nadat hij had opgeroepen tot een gewapende staatsgreep en had verzocht om een “internationaal mandaat” om president Nicolas Maduro af te zetten en zijn plek in te nemen.

Via zijn twitteraccount werd bekendgemaakt dat hij door een SEBIN-commando was meegenomen en dat niet bekend was waar hij verbleef. De Bolivariaanse Nationale Inlichtingendienst SEBIN is de belangrijkste inlichtingendienst in Venezuela en valt rechtstreeks onder vicepresident Delcy Rodríguez.

Mediashow

Minister Rodriguez zei later echter dat “er eigenlijk geen detentie was. Verschillende medewerkers van de veiligheidsdienst handelden op eigen gezag en voerden een onwettige daad uit op de snelweg van Caracas.”

 

De situatie was sindsdien volledig opgelost, en Guaidó zat niet meer in de gevangenis, terwijl het incident wordt onderzocht, zei hij.

“De verantwoordelijke militairen zijn al ontslagen en krijgen disciplinaire straffen omdat ze probeerden een mediashow voor het buitenland op te zetten,” zei de minister.

Hij haalde uit naar de leiders van de oppositie en noemde hen “meesters van dergelijke geënsceneerde gebeurtenissen, waarvan ze later profiteren”.

 

Foto: Venezuelanalysis

Delen:

Meer nieuws

Kinderen Parelhuis trots op nieuw vervoer

Parelhuis ontvangt een Noah-bus van Stinafo, zodat zij ‘hun’ kinderen verantwoord en comfortabel naar school en hun andere activiteiten kunnen vervoeren. Delen:

Delen:

Ressortraden Para nu voltallig

De afgelopen week is voorzien in de ontstane vacature van vijf ressortraadsleden (rr-leden) van vier ressortraden (rr) in het district Para. Delen:

Delen:

HVB installeert onderafdeling te Nieuwe Grond

Met de installatie van de onderafdeling De Nieuwe Grond afgelopen zaterdag in haar partijcentrum te Hannaslust, heeft de Hervormings en Vernieuwingsbeweging (HVB) haar structuren in…

Delen:

VHP solidair met inwoners Utrecht

De VHP spreekt haar solidariteit uit met de inwoners van Nederland, in het bijzonder in Utrecht, die zijn opgeschrikt door de aanslag van maandagochtend, waarbij…

Delen:

OWT&C, RO en Defensie pakken wegen Marowijne aan

De ministeries van Openbare Werken Transport en Communicatie (OWT&C), Regionale Ontwikkeling (RO) en Defensie voeren verschillende rehabilitatiewerkzaamheden uit in Marowijne. Delen:

Delen:

Man verkoopt nep goud aan klant

De 33-jarige Gregory W. is door de politie van het ressort Centrum ingesloten voor oplichting van een vrouw. Delen:

Delen:

Meer ondersteuning voor landbouwers opkomst

Het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij heeft afgelopen week onder leiding van de Chief Technical Advisor/project manager, Erick Zeballos van het project SAMAP en…

Delen:

Man bedreigt buren met de dood

De 27-jarige Orfeo D. is door de politie van Latour aangehouden en opgesloten voor het bedreigen van zijn buren met de dood. Delen:

Delen:

Platform importeurs voor overleg bij HI&T

Gelet op de ontwikkelingen, die een druk uitoefenen op het prijsniveau, heeft het platform van importeurs van levensmiddelen een gesprek gevoerd met minister Stephen Tsang…

Delen:

VHP: terroristische aanslag onaanvaardbaar

Heel vroeg in de ochtend van 15 maart zijn wij opgeschrikt door een terroristische aanslag op twee moskeeën in Nieuw Zeeland, waarbij tenminste 49 moskeegangers…

Delen:

VHP helpt familie Dors

Op 1 maart heeft het noodlot toegeslagen bij de familie Dors te Ingikondre in het district Coronie. Hun woning werd helemaal door brand verwoest. Delen:

Delen:
Scroll Up