Venezolaanse oppositieleider die opriep tot staatsgreep ontvoerd, kort vastgehouden; minister: ‘Show voor buitenlandse media’

De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó, die vrijdag aankondigde dat hij de regering-Maduro wilde omverwerpen, is niet in opdracht van de Venezolaanse regering gearresteerd. Zijn ontvoering is waarschijnlijk in scene gezet ten behoeve van de media, zegt communicatieminister Jorge Rodriguez.

De voorzitter van de Nationale Assemblee zou zondag korte tijd zijn vastgehouden, twee dagen nadat hij had opgeroepen tot een gewapende staatsgreep en had verzocht om een “internationaal mandaat” om president Nicolas Maduro af te zetten en zijn plek in te nemen.

Via zijn twitteraccount werd bekendgemaakt dat hij door een SEBIN-commando was meegenomen en dat niet bekend was waar hij verbleef. De Bolivariaanse Nationale Inlichtingendienst SEBIN is de belangrijkste inlichtingendienst in Venezuela en valt rechtstreeks onder vicepresident Delcy Rodríguez.

Mediashow

Minister Rodriguez zei later echter dat “er eigenlijk geen detentie was. Verschillende medewerkers van de veiligheidsdienst handelden op eigen gezag en voerden een onwettige daad uit op de snelweg van Caracas.”

 

De situatie was sindsdien volledig opgelost, en Guaidó zat niet meer in de gevangenis, terwijl het incident wordt onderzocht, zei hij.

“De verantwoordelijke militairen zijn al ontslagen en krijgen disciplinaire straffen omdat ze probeerden een mediashow voor het buitenland op te zetten,” zei de minister.

Hij haalde uit naar de leiders van de oppositie en noemde hen “meesters van dergelijke geënsceneerde gebeurtenissen, waarvan ze later profiteren”.

 

Foto: Venezuelanalysis

Meer nieuws

VSJS aanwezig op 82ste congres AIPS

Voorzitter Desney Romeo en penningsmeester Quaraisy Nagessersing van de Vereniging van Sportjournalisten in Suriname (VSJS), wonen deze week in Lausanne, Zwitserland het 82ste jaarlijkse congres…

Rusland: Olympisch Comité is onsportief

Redactie GFC Nieuws — Rusland vindt het Internationaal Olympisch Comité (IOC) niet erg sportief. De organisatie verloor vorige week de beroepszaak inzake vermeend dopingmisbruik door…

Buza buigt zich over ACP-EU-partnerschap

Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BUZA) organiseerde een seminar over de toekomst van de African Caribean Pacific European Union (ACP-EU) partnerschapsovereenkomst, het Post Cotonou-traject.

Meer behoefte aan junkfood bij slaapgebrek?

Een nieuwe studie gepubliceerd in het vakblad Journal of Neuroscience bevestigt dat mensen die te weinig hebben geslapen, meer behoefte hebben aan calorierijke voeding dan…

Somohardjo bezorgd over leningenbeleid regering

Paul Somohardjo, fractieleider van de Pertjajah Luhur (PL), heeft tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen voorafgaand aan de begrotingsbehandeling zijn bezorgdheid geuit over het “desastreus leningenbeleid”…

Scroll Up