Veganisme-hype in Nederland slaat niet over naar Suriname

masala kerrie roti naan indiaas eten gerecht restaurant

Volgens trendwatcher en lifestyledeskundige Patricia Wong is de groeiende populariteit van veganisme in Nederland niet merkbaar in Suriname.

In een gesprek met GFC Nieuws Lifestyle legt zij uit dat Surinamers over het algemeen echte vleeseters zijn en dat deze culinaire traditie verankerd is in onze cultuur.

“De Surinaamse keuken draait grotendeels om vleesgerechten. Denk aan gerechten zoals bruine bonen met kip en rijst, pom, moksi alesi met zoutvlees en saté.

Vlees vormt in veel huishoudens het hart van de maaltijd en het wordt vaak gezien als een teken van welvaart en gastvrijheid.

Deze sterke verbondenheid met vlees maakt het voor veel Surinamers moeilijk om over te schakelen naar een veganistische levensstijl,” aldus Wong.

In Nederland is het verhaal heel anders. De trendwatcher legt uit dat daar naar schatting zo’n 2% van de bevolking veganistisch leeft, wat neerkomt op ongeveer 350.000 mensen.

De veganisme-hype is daar volgens haar deels te verklaren door een grotere focus op duurzaamheid, dierenwelzijn en gezondheid.

“Nederlanders zijn steeds meer bewust van de impact van vleesconsumptie op het milieu en de gezondheid. Daarnaast spelen trends, sociale media en het ruime aanbod van veganistische producten een grote rol,” zegt ze.

In Suriname zijn deze factoren veel minder prominent aanwezig. Het aanbod van veganistische producten is beperkt en vaak duur, waardoor het voor velen geen aantrekkelijke optie is.

Bovendien, zo stelt ze, ontbreekt er in Suriname een sterke maatschappelijke druk om vleesconsumptie te verminderen.

“Voorlopig blijft veganisme een niche in Suriname, maar wie weet verandert dat in de toekomst als duurzaamheid en gezondheid hier meer op de voorgrond komen.”