Een Surinaams- Amsterdamse heer, die op dertienjarige leeftijd permanent naar Amsterdam verhuisde, bevindt zich momenteel in een identiteitscrisis.
Ondanks vele gesprekken met familieleden en zijn levenspartner heeft hij tot dusver geen oplossing voor zijn dilemma gevonden.
Deze veertiger sprak met GFC Lifestyle en vertelde dat hij in 2018 voor het eerst sinds zijn adolescentie zijn geboortestad Paramaribo bezocht.
“Gedurende al die jaren die ik in Nederland woonde, voelde ik me Surinamer en beslist geen Nederlander. Mijn navelstreng ligt immers begraven in dat land,” legt hij uit.
Echter, sinds zijn vakantie in zijn geboorteland is er een opmerkelijke verandering opgetreden. Zijn affiniteit met de mensen in Suriname is sterk afgenomen. “Ik deel zo weinig met hen, en bovendien beschouwen ze mij niet als één van hen. Ik ben anders, een soort buitenlander, in hun ogen.”
Hij vervolgt: “Ik voel me nu noch Surinamer, noch Nederlander. Wat ben ik dan? Ik geloof dat ik een ‘Atlantische Oceaner’ ben,” zegt hij met een ernstige uitdrukking.
Een identiteitscrisis kan diepgaande psychologische gevolgen hebben.
Het kan volgens hem gevoelens van verwarring, onzekerheid en angst veroorzaken, wat kan leiden tot stress, depressie en zelfs totale isolatie.
Het kan ook invloed hebben op het zelfbeeld en zelfvertrouwen, waardoor individuen moeite hebben met het nemen van beslissingen en het vormen van persoonlijke relaties.
Foto ter illustratie.
P. Peterson, vaste redacteur bij GFC Nieuws, heeft een scherp oog voor boeiende verhalen. Zijn diverse interesses variëren van gezondheid en lifestyle tot internationale kwesties, technologie en misdaad. Zijn bijdragen verrijken de inhoud van het platform met zijn unieke perspectief.
Voor contact: peterson@gfcnieuws.com