Een goede Nederlandse vriend van mij die bijzonder welgesteld is heeft me vaak verteld dat het voordelig kan zijn om in Suriname te leven alsof je arm bent.
Hij beweert dat dit niet alleen je rust en veiligheid bevordert, maar ook je relaties aanzienlijk verbetert.
In Suriname, een land waar rijkdom snel opvalt, trekt het bezitten van luxe gemakkelijk ongewenste aandacht.
Zodra mensen merken dat je heel rijk bent, staan “vrienden” en kennissen in de rij om zich aan je op te dringen. Dit soort oppervlakkige relaties zijn vaak gebaseerd op je vermogen, niet op wie je werkelijk bent.
Door je echter voor te doen als een gewone man, vermijd je niet alleen opportunisten, maar bescherm je jezelf ook tegen criminelen die azen op je geld.
Zoals mijn vriend altijd zegt: als mensen niet weten dat je wat hebt, hebben ze geen reden om iets bij je te zoeken.
Daarnaast helpt het ook bij alledaagse zaken. Wanneer bouwvakkers of andere dienstverleners vermoeden dat je kapitaalkrachtig bent, rekenen ze je vaak veel hogere prijzen aan.
Het feit dat ze denken dat je het kunt betalen, werkt in hun voordeel, maar uiteraard niet in het jouwe.
En laten we eerlijk zijn, niemand wil steeds lastiggevallen worden door mensen die geld willen lenen of om donaties vragen. Zodra ze weten dat je rijk bent, voelen ze zich soms zelfs beledigd als je nee zegt.
Kortom, de voordelen van eenvoud en bescheidenheid voor rijke Nederlanders in Suriname wegen zwaarder dan het tonen van rijkdom. Het biedt rust, veiligheid en minder zorgen.
Foto ter illustratie.
Patricia Wong is lifestyledeskundige en trendwatcher, verbonden aan GFC Nieuws.
Ze analyseert Surinaamse gewoonten en vergelijkt deze met internationale trends op het gebied van beauty, mode, voeding, culinair en reizen.
Met haar expertise biedt ze unieke inzichten in hoe de lokale levensstijl zich verhoudt tot mondiale ontwikkelingen.
Voor contact: patricia@gfcnieuws.com