Veel Surinamers lijken niet te weten hoe ze met geld moeten omgaan

Blut geen geld

Het is tijd om de spreekwoordelijke olifant in de kamer aan te wijzen: veel Surinamers lijken niet te weten hoe ze met geld moeten omgaan.

Terwijl velen klagen over financiële tekorten als gevolg van de hyperinflatie die Suriname teistert, zijn er toch genoeg die hun laatste centen uitgeven aan feesten, ook tijdens het Holi feest dat vandaag wordt gevierd.

Het is een schrijnende paradox. Aan de ene kant horen we verhalen van mensen die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, die zelfs geld moeten bedelen bij familieleden in Nederland om te overleven.

Aan de andere kant zien we dezelfde mensen zich overgeven aan overvloedige festiviteiten, waarbij ze kostbare etenswaren en peperdure alcoholische dranken inslaan.

De prioriteiten liggen volledig verkeerd. In plaats van zich te richten op het zeker stellen van hun financiële toekomst, kiezen velen ervoor om hun geld te verkwisten aan kortstondig plezier.

Het lijkt erop dat voor sommigen in Suriname het motto “eerst de lusten, dan de lasten” geldt, in plaats van andersom.

Het wordt hoog tijd dat we deze kwestie openlijk bespreken en erkennen dat er een gebrek aan financiële verantwoordelijkheid is in de Surinaamse samenleving.

Er moet een cultuuromslag komen waarbij mensen worden aangemoedigd om hun prioriteiten op orde te krijgen en verstandige financiële keuzes te maken.

Het is niet alleen een kwestie van individuele verantwoordelijkheid, maar ook van maatschappelijke betrokkenheid.

Wij in Nederland moeten onze mensen in Suriname aanmoedigen om te investeren in hun toekomst, in plaats van zich te laten verleiden door kortstondige genoegens die uiteindelijk alleen maar meer financiële problemen veroorzaken.

Laten we samen streven naar een Suriname waar financiële welvaart en verstandige keuzes hand in hand gaan.