Vanwege keizersnee meer vrouwen met nauw geboortekanaal

De keizersnee beïnvloedt de evolutie, blijkt uit nieuw onderzoek. Vanwege de operatie worden steeds meer vrouwen geboren met een smal bekken, is de conclusie.

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Wenen komt het steeds vaker voor dat baby’s niet door het geboortekanaal van de moeder kunnen. De trend begon in de 50’er jaren, toen de ingreep gemeengoed werd.

Een eeuw terug was de overlevingskans voor vrouwen met een te smal bekken nagenoeg nihil. “Nu overleven zij en geven de genen die een smal bekken veroorzaken, door aan hun dochters” zei dr. Philipp Mitteroecker tegen de BBC.

In de VS wordt 1 op de drie baby’s geboren met een keizersnee, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In Groot-Brittannië is dat iets minder dan 1 op elke 4 baby’s.

Meer wetenschapsnieuws

Nieuw ontdekte wespsoort heeft monsterangel

Finse wetenschappers hebben in een gebied tussen het Andesgebergte en het Amazoneregenwoud een nieuwe soort wesp gevonden waarvan de angel “op een wreed wapen lijkt”….

Geboorte planeet vastgelegd op foto

Astronomen hebben met een instrument van de gigantische VLT-telescoop in Chili een spectaculaire momentopname gemaakt van de planeetvorming rond de dwergster PDS 70. Dit heeft…

Scroll Up