Vanwege enorme drugsproductie: steeds meer Nederlandse woonwijken geteisterd door giftig drugsafval

In de Nijmeegse wijk Weezenhof (Nederland) is dinsdagavond een verlaten vrachtauto ontdekt met drugsafval. De brandweer was urenlang in de weer het sterk agressieve zuur te verdunnen zodat het opgeruimd kon worden.

Gezien de capaciteit van de vaten die in de wagen werden aangetroffen zou het mogelijk kunnen gaan om 4500 liter vloeistof. Dat kan echter niet met zekerheid worden vastgesteld, omdat een groot deel van de inhoud tijdens het rijden is weggelekt en op straat is terechtgekomen.

Onderzoek Europol: Nederland blijkt witwaswalhalla

AD

Enkele straten, waar het zuur terecht was gekomen, werden afgesloten en bewoners moesten hun ramen gesloten houden.

Enkele dagen eerder, op zondagochtend, moesten bewoners in Eindhoven hun woning verlaten omdat een vrachtwagen met drugschemicaliën in hun wijk in brand stond. Daarbij kwam het levensgevaarlijke zoutzuurgas vrij.

Geen idee

Tweehonderd meter verderop werd een andere vrachtwagen aangetroffen die chemicaliën lekte. Net als in de brandende auto ging het om stoffen die worden gebruikt bij de productie van de hard drug xtc.

Het dumpen van drugsafval is al jarenlang een enorm probleem in Nederland. Het aantal dumpingen steeg van amper 32 in 2010 tot 176 in 2014, maar hoeveel dat er nu zijn – daar heeft de politie geen flauw idee van, liet EenVandaag in 2016 weten. 

Nederland is dan ook de grootste producent ter wereld van synthetische drugs, vooral xtc (MDMA) en amfetaminen.

Nederlandse criminelen halen hiermee jaarlijks bijna 19 miljard euro op, meer dan de omzet van de grootste bedrijven – Philips, Albert Heijn.

Banken spelen hierop in door deze miljarden van de onderwereld naar de bovenwereld te brengen: money laundering.

Nederland en Groot-Brittannië zijn hierbij de belangrijkste spelers: van elke drie van dit soort transacties, vinden er twee plaats in deze landen, zegt Europol.

Dat kan volgens de politieorganisatie gemakkelijk, omdat de politie zelden in actie komt bij de duizenden verdachte transacties die dagelijks plaatsvinden.

Delen:

Meer nieuws

Vier medailles voor sportjournalisten in Colombia

De teleurstelling na de zaalvoetbalnederlaag van woensdag hebben de Surinaamse sportjournalisten donderdagochtend weggespoeld met vier medailles op het onderdeel atletiek tijdens de vierde Zuid-Amerikaanse Spelen…

Delen:

Wanted: 15.000 likes

Redactie GFC Nieuws — De politie in de Amerikaanse staat Connecticut is op zoek naar de voortvluchtige 29-jarige Jose Simms, die zich mogelijk ergens in…

Delen:

Zaalvoetbal: gastland Colombia wint van Suriname

In Polideportivo Cubierto Luis Carlos Galán Sarmiento in Barrio Santa Ana is woensdag tijdens de vierde Zuid-Amerikaanse Spelen voor Sportjournalisten een aanvang gemaakt met het…

Delen:

Werkgroep Binnenland ontmoet Granman Aboikoni

De verkiezingswerkgroep Binnenland van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) heeft deze week in het Stardust Hotel een ontmoeting gehad met de Granman der Saramaccaners,…

Delen:

Sozavo vergroot distributie BZV-kaarten

De ministers André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) en Antoine Elias van Volksgezondheid hebben het besluit genomen dat alle medische verzekeringspasjes, de zogenaamde…

Delen:

Overhandiging boek SamenZwanger aan minister Elias

De projectmanager van Perisur (Perinatale Interventies Suriname) Ashna Hindori, heeft het boek SamenZwanger, bestemd voor zwangere vrouwen overhandigd aan de minister van Volksgezondheid. Delen:

Delen:

Powerlifter verbrijzelt been onder 250 kg

Redactie GFC Nieuws — De Russische powerlifter Yaroslav Radoshkevich liep een ernstige blessure op tijdens het Euraziatische kampioenschap powerlifting in Khabarovsk (Rusland). Zijn rechterbeen brak…

Delen:

Kustwacht geeft hektrawlers ultimatum

De zes hektrawler, die sinds het vorig jaar voor heel wat ophef hebben gezorgd, dienen uiterlijk woensdag uit Surinaamse wateren verwijderd te zijn. Delen:

Delen:

MinOWC onderweg naar Performance Excellence

Minister Lilian Ferrier van Onderwijs Wetenschap en Cultuur (MinOWC), heeft als follow-up op de recentelijk gehouden Onderwijsdialoog het startsein gegeven voor de workshop “Performance Excellence”….

Delen:

Buza-minister Indonesië in Suriname

De minister van Buitenlandse Zaken (Buza) van Indonesië, Retno Marsudi, vertoeft momenteel in Suriname voor een officieel bezoek. Delen:

Delen:

Minister Misiekaba gaat in op huisvestingsbeleid

Minister Andre Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting is tijdens de voortzetting van de begrotingsbehandeling voor het dienst 2019, ondermeer ingegaan op het huisvestigingsbeleid van…

Delen:

VOJ Brokopondo krijgt facelift

De Muloschool van Brokopondo, meer bekend als VOJ Brokopondo, krijgt een facelift van stichting Un boö hepi. Delen:

Delen:

Oliebollen in Suriname …

INGEZONDEN- Onopvallend leunend tegen een bestaand pand, staat op de hoek van de Kasabaholo weg en de Priscillastraat een klein kraampje. Menig verkeersdeelnemer zal zonder…

Delen:
Scroll Up