Vandaag behandeling intrekking Gewijzigde Amnestiewet in DNA

decembermoorden suriname

GFC NIEUWSREDACTIE- De behandeling van de initiatiefwet voor het intrekken van de Gewijzigde Amnestiewet, wordt binnen één dag afgerond door het Surinaams parlement.

Parlementsvoorzitter Marinus Bee verwacht geen rumoerige vergadering, zoals dat in 2012 bij aanname van de wet, is geweest.

Deze openbare vergadering staat voor vandaag op de agenda.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: ‘Wij blijven vechten voor Daniel want hij heeft de 13 vrouwen niet misbruikt, hij zit onschuldig vast’, zegt zus

Het Constitutioneel Hof in Suriname heeft bepaald dat de zogeheten Decembermoorden uit 1982 definitief niet in aanmerking komen voor amnestie.

Verdachten van de moorden op vooraanstaande critici van het toenmalige militaire regime kunnen dus niet vrijuit gaan. Ex-president Desi Bouterse kreeg eind 2019 20 jaar cel.

Aanvankelijk leek het erop dat verdachten vrijuit konden gaan, doordat in 2012 de bestaande amnestiewet uit 1989 werd gewijzigd.

De Krijgsraad zette daarop de rechtszaak tegen Bouterse stop, maar bepaalde in 2016 alsnog dat de amnestiewet ongeldig was en ging door met de zaak tegen Bouterse en andere verdachten.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Tiener blijft dagen achter elkaar op om te gamen en sterf; aangetroffen met mobiel naast hem

Het Constitutioneel Hof, vorig jaar opgericht in Suriname, werd door de partij van Bouterse gevraagd de amnestiewet te toetsen. Dat bepaalt nu dat de amnestiewet in strijd is met de grondwet en mensenrechtenverdragen.

Ook is de waarheids- en verzoeningscommissie die na afkondiging van de gewijzigde amnestiewet zou worden opgericht om de belangen van slachtoffers, nabestaanden en verdachten te behartigen, er nooit gekomen.

Foto: Op 8 december 1982 werden vijftien vooraanstaande critici van het militaire regime in Suriname, onder wie journalisten en advocaten, geëxecuteerd in het 17e-eeuwse Fort Zeelandia.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER