Vanaf 2000 ruim 54 miljoen personen gespaard van tbc

Wereldwijde inspanningen om tuberculose te bestrijden hebben sinds het jaar 2000 naar schatting 54 miljoen levens gespaard.

Het thema van Wereld Tuberculosedag 2019 – die elk jaar op 24 maart wordt herdacht – luidt ‘It’s time’ en legt het accent op de noodzaak om actie te ondernemen ter bestrijding van deze ziekte.

Wereldleiders dien er volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) er op toe te zien dat zij de mogelijkheden voor preventie en behandeling moeten vergroten. Ook zouden zij moeten zorgen voor voldoende en duurzame financiering, ook voor onderzoek. Verder worden regeringen opgeroepen om een einde maken aan stigmatisering en discriminatie, alsook een rechtvaardige, op rechten gebaseerde en mensgerichte tbc-aanpak te bevorderen.

Tbc is een infectieziekte veroorzaakt door de bacil Mycobacterium tuberculosis. Het beïnvloedt meestal de longen (longtuberculose), maar kan ook andere plaatsen treffen (extrapulmonale tbc).

Voedseltechnoloog en hygienedeskundige Ricky Stutgard zegt dat tbc wordt verspreid door de lucht, bijvoorbeeld wanneer mensen een actieve vorm van tuberculose hebben en hoesten, praten of niezen. Hij adviseert tbc-patienten om niet gewoon in de lucht te niezen en te hoesten, maar dat het liefst te doen in een wegwerptowel, die ze na gebruik direct moeten weggooien.

Over het algemeen komt ongeveer 90% van de gevallen voor bij volwassenen, met meer gevallen bij mannen dan bij vrouwen. De verhouding mannelijk: vrouwelijk bij volwassenen is ongeveer 2: 1. Een relatief klein deel (5-10%) van de naar schatting 1,7 miljard mensen die geïnfecteerd zijn met tuberculosis, ontwikkelt tijdens hun leven ook daadwerkelijk de ziekte.

De kans op het ontwikkelen van de aandoening is echter veel groter bij mensen die besmet zijn met hiv. Het is ook hoger bij mensen met risicofactoren zoals ondervoeding, diabetes, roken en alcoholgebruik.

Delen:

Meer nieuws

Renovatie Nyun Combé begonnen

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft het startsein gegeven voor de renovatie van Nyun Combé aan de Kleine Saramaccastraat. Delen:

Delen:

Bromfietser zwaargewond na aanrijding

De 19-jarige bromfietser Aman A. raakte op 10 juni zwaargewond na een aanrijding op de kruising van de Indira Gandhi- en de Tawajariweg. Delen:

Delen:

Visrokerij Commewijne dit jaar in gebruik

Directeur Deepak Jairam van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) heeft zich afgelopen week omstandig laten informeren over de vorderingen van de verbouwingswerkzaamheden van de visrokerij…

Delen:

Minister Parmessar op FAO-topconferentie in Rome

Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) vertoeft momenteel in Rome-Italië voor het bijwonen van een topconferentie van de wereld voedselorganisatie Food and…

Delen:

Ontwikkelingsvisie voor Tapanahony in de maak

Het districtscommissariaat van Sipaliwini (bestuursressort Tapanahony) en stichting OSAEDA zullen in een samenwerkingsverband een visie uitwerken om het Tapanahony-gebied in ontwikkeling te brengen. Delen:

Delen:

Regeringsdelegatie bezoekt backtrack Nickerie

Een delegatie van ministers en vertegenwoordigers van enkele ministeries en diensten binnen de overheid brachten een oriëntatiebezoek aan de backtrack in Nickerie. Delen:

Delen:

Dikan bezoekt Centrale Markt

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling heeft vrijdagmiddag samen met districtscommissaris (dc) Mike Nerkust een bezoek gebracht aan de Centrale Markt. Delen:

Delen:
Scroll Up