OPINIE – Suriname, gezegend met 93% van zijn grondgebied bedekt met weelderig regenwoud, heeft altijd geprofiteerd van zijn overvloedige natuurlijke hulpbronnen zonder daar veel moeite voor te hoeven doen.
Echter, ondanks deze overvloed, wordt Suriname geconfronteerd met aanzienlijke milieuproblemen als gevolg van menselijke activiteiten.
Het is tijd om de manier waarop Surinamers omgaan met het milieu te veranderen en actie te ondernemen om de schadelijke gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan.
Een van de belangrijkste oorzaken van de milieuproblemen in Suriname is de manier waarop mensen met hun omgeving omgaan.
Het is een cultureel fenomeen geworden om vervuilend gedrag te vertonen, met name bij activiteiten als mijnbouw, goudverwerking en illegale vuilstortingen.
Deze activiteiten veroorzaken bodem-, lucht- en watervervuiling, wat op zijn beurt weer leidt tot schade aan de ecosystemen en de gezondheid van de bevolking.
Een van de meest schadelijke praktijken in Suriname is de goudwinning, die vaak gepaard gaat met het gebruik van kwik. Dit giftige metaal vervuilt niet alleen de bodem en het water, maar heeft ook ernstige gevolgen voor de gezondheid van mensen die in de buurt van mijnbouwgebieden wonen en werken.
Bovendien draagt de verbranding van plastic en banden bij aan de luchtvervuiling, wat op zijn beurt weer negatieve gevolgen heeft voor de volksgezondheid en het milieu.
Om deze problemen aan te pakken, heeft de Surinaamse regering het project “Krin Birti” geïntroduceerd, dat tot doel heeft het gedrag van de bevolking ten aanzien van het milieu te veranderen.
Dit project, uitgevoerd door het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu, richt zich op het bewust maken van de samenleving, buurt voor buurt, van de noodzaak om duurzamer en milieuvriendelijker te leven.
Het doel is om een cultuur van milieubewustzijn en duurzaamheid te creëren die uiteindelijk zal leiden tot een schoner en gezonder Suriname.
Het is duidelijk dat er actie moet worden ondernomen om de schadelijke effecten van menselijke activiteiten op het milieu in Suriname tegen te gaan.
Door bewustwording te creëren en duurzame praktijken te bevorderen, kunnen we een positieve verandering teweegbrengen en bijdragen aan een gezondere toekomst voor Suriname en zijn bewoners.
H. Smeltz
Dit artikel betreft een ingezonden opiniestuk. Voor de publicatie van ingezonden artikelen hanteren wij specifieke voorwaarden. Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen via info@gfcnieuws.com.
Let op: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud