Suriname-analist Pinas roept de samenleving op om een kritische houding aan te nemen ten opzichte van de informatie die zij via sociale media verkrijgen.
In een tijd waarin berichten razendsnel verspreid worden, benadrukt hij het belang van het onderscheiden van feiten en fictie om een scheef beeld van de realiteit te voorkomen.
De analist wijst op een recent voorbeeld waarin een bericht over onder anderen de directeur Algemene Zaken van het kabinet van de Surinaamse president viraal gaat op sociale media.
Na eigen onderzoek concludeert de waarnemer dat er geen enkel bewijs is voor de claims in het bericht. Ondanks dit gebrek aan bewijs, geloven echter velen volgens hem de inhoud ervan.
“Het is betreurenswaardig dat men tegenwoordig alles maar gelooft wat men op sociale media plaatst. Het is nu meer dan ooit belangrijk om elke informatie zeer kritisch te analyseren,” zegt hij aan GFC Nieuws.
De Suriname- kenner die zeer goed geïnformeerd is vanwege zijn breed netwerk in binnen- en buitenland, benadrukt dat de verspreiding van ongefundeerde informatie niet alleen misverstanden creëert, maar ook het potentieel heeft om schade aan te richten in de samenleving.
“Zodra er geen onomstotelijk bewijs is, moet men veel op sociale media met een korreltje zout nemen,” adviseert hij.
In een tijdperk waarin valse informatie een wijdverspreid fenomeen is, wordt de noodzaak om deze te verifiëren steeds belangrijker. Het ongecontroleerd delen van berichten kan leiden tot verkeerde percepties en ongegronde angst, schade of woede.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com