Na meer dan vier maanden van extreme droogte in het binnenland van Suriname wordt vandaag een plan gepresenteerd door het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) om de noodsituatie te beheersen.
De aanhoudende droogte heeft cruciale rivieren en kreken drooggelegd, waardoor tussen de 30.000 en 40.000 mensen dagelijks worstelen met de gevolgen voor hun voedselvoorziening, drinkwater en transport.
Volgens NCCR-coördinator Jerry Slijngaard is de omvang van het probleem zo groot dat er gesproken kan worden van een ramp.
Het voorgestelde plan van aanpak, dat vandaag aan de regering wordt gepresenteerd, vraagt om meer dan USD 2 miljoen voor directe hulpverlening.
De grootste uitdagingen bij het bieden van hulp zijn de afstand en de beperkte infrastructuur in de getroffen gebieden.
Noodhulp zal grotendeels per luchttransport worden geleverd, met prioriteit voor voedsel en drinkwater.
Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft eerder geprobeerd verlichting te bieden door persoonlijke donaties, maar deze inspanningen waren niet voldoende om aan de grootschalige behoeften te voldoen.
Ondertussen hebben getroffen gemeenschappen en hulporganisaties de handen ineengeslagen. Stichting Mulokot startte ruim twee weken geleden een inzamelingsactie om inheemse dorpen te ondersteunen.
Dankzij deze actie werd afgelopen week de eerste lading rijst en andere essentiële levensmiddelen per vliegtuig gestuurd naar dorpen zoals Lawa, Kawemhakan en Kumakapan.
De situatie vraagt echter om een gecoördineerde en langdurige inspanning om de levensomstandigheden in het binnenland te verbeteren.
Foto: De droogte in de Tapanahony en Lawa rivier is nog steeds gaande. Mensen komen steeds meer in de problemen.
M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com