Op 20 november markeert Suriname de 35e Internationale Dag voor de Rechten van het Kind.
Het Universiteitsinstituut Kinderrechten (UK), verbonden aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname, heeft deze gelegenheid aangegrepen om voorlichtingsactiviteiten te organiseren, gericht op het versterken van kennis en bewustwording rondom kinderrechten.
De activiteiten, die zowel scholen als het Jeugd Correctie Centrum (JCC) bereikten, hadden als doel om kinderen te informeren over hun rechten, verschillende vormen van geweld en hoe ze zichzelf kunnen beschermen.
Deze initiatieven zijn een directe respons op de groeiende behoefte aan bewustwording rondom onderwerpen als seksueel misbruik, verwaarlozing en geestelijke mishandeling.
Met steun van de presidentiële werkgroep “Wijken in Ontwikkeling” werden op geselecteerde scholen in Suriname voorlichtingssessies gehouden.
Studenten van de Faculteit der Juridische Wetenschappen speelden hierin een actieve rol. Tegelijkertijd gaf mr. Astrid Kalloe namens het UK een interactieve sessie aan jeugdige gedetineerden in het JCC, waarbij ze inzicht kregen in hun rechten en de gevolgen van ongewenst gedrag.
Het UK heeft speciaal voor kinderen flyers ontwikkeld met essentiële informatie over veiligheid, vormen van geweld en hoe ze hulp kunnen zoeken.
De nadruk lag op het herkennen van misbruik en het bespreekbaar maken van ongewenst gedrag, zoals fysieke mishandeling en seksuele intimidatie. Dit sluit aan bij de missie van het UK om de rechtspositie en bescherming van kinderen te versterken.
Naast het organiseren van voorlichtingsactiviteiten, zet het UK zich in voor onderzoek en educatie op het gebied van kinderrechten. Het instituut richt zich op:
Het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek naar kinderrechten.
Het vergroten van kennis en bewustwording rondom kinderrechten.
Het organiseren van gespecialiseerde trainingen die de ontwikkeling van kinderrechten ondersteunen.
Het ondersteunen van nationaal jeugdbeleid.
Het versterken van de rechtspositie van kinderen in Suriname.
Tijdens de voorlichtingssessies werd ook gewezen op het belang van melding en hulp zoeken bij misbruik. De MI-lijn, ook bekend als de 123-lijn, is dagelijks beschikbaar van 12.00 tot 24.00 uur om kinderen te ondersteunen met advies en bescherming.
Met deze initiatieven wil het UK bijdragen aan een samenleving waarin ieder kind de kans krijgt om veilig en met waardigheid op te groeien. Want alleen mét kinderen bouwen we succesvol aan een toekomst vol mogelijkheden.
M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com