UNICEF-onderzoek onthult alarmerende mentale gezondheidsstatistieken onder Surinaamse adolescenten

depressie mentale gezondheid

31% van de kinderen en adolescenten in Suriname heeft het afgelopen jaar zelfmoordgedachten gehad.

UNICEF Suriname heeft een nationale uitgebreide analyse uitgevoerd over het geestelijk welzijn en de geestelijke gezondheid onder adolescenten van 10-19 jaar in Suriname; waaruit blijkt dat er gegevens zijn.

In aanwezigheid van beleidsmakers, dienstverleners, professionals in de gezondheidszorg en jongeren werden de resultaten van het onderzoek gepresenteerd, gevolgd door een workshop om gezamenlijk de lacunes te identificeren en duurzame oplossingen te bieden om het welzijn van kinderen te verbeteren.

“Deze gegevens zijn bedoeld om professionals in de volksgezondheid en beleidsmakers te informeren over bestaande lacunes om de implementatie te ondersteunen en de effectiviteit van gezondheidszorgbeleid en -strategieën op het gebied van geestelijke gezondheid te versterken”, benadrukte Nicolas Pron, UNICEF-vertegenwoordiger tijdens zijn opmerkingen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid en levert gegevens en bewijsmateriaal op om de bestaande lacunes in de geestelijke gezondheidstoestand van kinderen op nationaal niveau te dichten.

“Met deze studie kunnen we nu op bewijs gebaseerde strategieën opnemen in het nationale plan voor geestelijke gezondheidszorg dat momenteel wordt ontwikkeld”, zegt het ministerie van Volksgezondheid.

In 2022 had UNICEF in samenwerking met het Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken ook een onderzoek uitgevoerd naar de zelfmoordcijfers onder adolescenten.

“De gegevens uit beide onderzoeken hebben zeer zorgwekkende gegevens opgeleverd over de mentale status van onze kinderen”, zegt Steven MacAndrew, minister van Jeugdzaken. “Het ministerie blijft zich inzetten om ervoor te zorgen dat jongeren sterker en veerkrachtiger worden om de uitdagingen van vandaag aan te pakken.”

51% van de kinderen benadrukte ook dat er onvoldoende informatie wordt verstrekt over geestelijke gezondheid.

“Kenki Denki, de serie over geestelijke gezondheidszorg die met steun van UNICEF is ontwikkeld, is een eerste stap die het ministerie van Onderwijs zet om adolescenten te informeren over geestelijke gezondheid”, zegt Danielle Rosariovan het ministerie van Onderwijs.

Sinds 2020 hebben UNICEF en partners er alles aan gedaan om in te spelen op de geestelijke gezondheid en het welzijn van kinderen en adolescenten in Suriname.

Een holistische aanpak hanteren, samenwerken met partners op alle niveaus om het bewustzijn te vergroten, stigmatisering en discriminatie terug te dringen, institutionele versterking en de ontwikkeling van vaardigheden.

Het onderzoek naar de geestelijke gezondheid werd gedurende een periode van 4 maanden uitgevoerd in alle 10 districten en bereikte landelijk ongeveer 1200 kinderen en adolescenten in de leeftijd van 11-19 jaar.