UMA Legal Aid & Marketing: “OM moet zorgvuldiger omgaan met privacy”

Medische rapport

Walther Jap Tjoen San, medisch specialist en lid van het Medisch Tuchtcollege, heeft aan ABC verklaard dat met het publiceren van het obductierapport omtrent het overlijden van oud-president Desi Bouterse, de privacy van de familie van de overledene ernstig is geschonden.

Hij benadrukt dat hulpverleners uiterst zorgvuldig moeten omgaan met de gegevens van patiënten. “Deze regels zijn gebaseerd op grondrechten en de geheimhoudingsplicht,” aldus Jap Tjoen San. Ook de Nationale Democratische Partij (NDP) van Bouterse sprak van een grove schending van het beroepsgeheim.

In reactie hierop heeft UMA Legal Aid & Marketing laten weten blij te zijn met de verduidelijking van de situatie door Jap Tjoen San. “Hoewel het Openbaar Ministerie (OM) mogelijk niet bewust heeft gehandeld, blijft het feit dat er sprake is van een ernstige schending van de privacy,” stelt UMA.

Het bureau onderstreept het belang van het medisch beroepsgeheim, dat de vertrouwelijkheid van medische gegevens waarborgt. “Opzettelijke schending is strafbaar, en het beschermen van de persoonlijke gegevens van patiënten en hun families is een fundamenteel recht,” voegt UMA toe.

Jap Tjoen San legde in ABC Actueel het verschil uit tussen een medische obductie en een door justitie aangevraagde obductie.

Bij een medische obductie wordt onderzocht of de patiënt is overleden aan een vermoedelijke ziekte, en worden medische gegevens aan de patholoog verstrekt.

In het geval van een justitiële obductie wordt nagegaan of er sprake is van een misdrijf. Als dit niet het geval is, onderzoekt de patholoog de doodsoorzaak.

“Het volledige rapport over Bouterse dat is gepubliceerd bevat informatie die zorgvuldig behandeld had moeten worden,” aldus Jap Tjoen San.

Intussen is bekend geworden dat het OM de familie Bouterse heeft opgeroepen voor een gesprek. UMA hoopt dat deze ontmoeting zal leiden tot een beter begrip van de situatie en dat maatregelen worden genomen om herhaling te voorkomen.

“Het vertrouwen in het medisch en juridisch systeem moet hersteld worden door te verzekeren dat de privacy van individuen en hun families te allen tijde wordt gerespecteerd,” concludeert UMA.