Uitstrijkje voor vrouwen Wanica

Vrouwen in Suriname hoeven niet te overlijden aan baarmoederhalskanker. Stichting Lobi Health Center heeft een project gefinancierd door de Pan-American Health Organization/World Health Organization (PAHO/WHO) voor baarmoederhalsscreening -ook wel bekend als het uitstrijkje- uitgezet voor vrouwen tussen de 30-49 jaar, die wonen in het district Wanica.

Het baarmoederhalskankerprobleem in Suriname vertoont een zorgelijke ontwikkeling die speciale aandacht behoeft. Uit cijfers van ons Nationaal Kankerplan 2018-2028, blijkt dat er op jaarbasis er tussen de 60 – 70 nieuwe gevallen van baarmoederhalskanker worden ontdekt.

In Suriname sterven er per jaar tussen de 25 – 35 vrouwen, dus haast 2 vrouwen elke maand, onnodig aan baarmoederhalskanker. Van het aantal nieuwe gevallen dat bijkomt is zowat 50% jonger dan 50 jaar en 80% komt bij de specialist in een te laat stadium waardoor de overlevingskansen erg laag zijn. Dit is een zeer zorgelijke situatie, omdat baarmoederhalskanker een ziekte is die voorkomen kan worden. Dit kan doordat bij preventieve screening de voorfase van baarmoederhalskanker tijdig ontdekt kan worden en daardoor ook tijdig behandeld kan worden.

Het Human Papiloma Virus (HPV) dat wereldwijd 70% van alle baarmoederhalskankergevallen veroorzaakt, wordt verspreidt door seksueel contact. In de voorfase van baarmoederhalskanker, die goed te behandelen is, zijn er meestal geen klachten, wacht dus niet totdat u klachten krijgt, want dan zou het wel eens al te laat kunnen zijn.

Volgens Nensy Bandhoe, Directeur SLHC, streeft Lobi ernaar uiteindelijk 80% van alle vrouwen in het district te kunnen bereiken met preventieve screening over een periode van twee jaren.

Het team is op 8 december aan de Kwattaweg, 10 december te Vierkinderenweg, 12 december bij RGD-poli Koewarasan, 13 december RGD-poli Nw. Grondweg, 14 december RGD-poli Adhinweg, 17 december RGD-poli Leiding 8a.

De tijdstippen zijn van tien uur s’morgens tot vijf uur s’middags en elke maandag tot en met vrijdag bij Stichting Lobi Health Center Lelydorp.

Het onderzoek kan voor verzekerden met verwijzing van de huisarts worden gedaan, niet verzekerden worden ook geholpen. “No mek baarmoederhalskanker kiri yu, kon du a onderzoek en tang libi”.(GFC)

Meer nieuws

STEAMIT fair op Powaka

STEAM-IT, een projectteam van de Suriname America Alumni Associatie, SAAA, zal op vrijdag 22 februari een mini-fair houden op de Sint Wilhelmus School te Powaka…

AZP heeft nu een Ontslagruimte

Vaker is het gebleken dat opgenomen patiënten die door de specialist zijn ontslagen, vele uren later door hun begeleiders worden opgehaald.

Aanpak weg naar Langa-Uku

De weg naar het dorp Langa-Uku zal donderdag worden aangepakt door het ministerie van OWT&C in samenwerking met het districtscommissariaat Marowijne – Zuidwest.

Vuurwapengevaarlijke verdachte aangehouden

De vuurwapengevaarlijke Machecho V. is op zaterdag 16 februari door het Arrestatie Team aangehouden en overgedragen aan de collega’s van de afdeling Kapitale Delicten.

Vereniging benadrukt koersstabiliteit

De vereniging van cambiohouders wenst naar aanleiding van de thans ontstane situatie op het koersenfront te benadrukken dat onze totale economie en iedere burger gebaat…

45 rijbewijzen ingevorderd door MSD

De Motor Surveillancedienst (MSD) heeft in de periode zondag 3 februari tot en met zaterdag 9 februari 370 verkeersdeelnemers bekeurd, waarbij 45 rijbewijzen van hardrijders…

First lady doneert weer

“Het geeft ons meer motivatie om harder te werken voor hetgeen wij gaan doen in Amerika”, zegt Donovan Dongo na een donatie van first lady…

Scroll Up