Uitstrijkje voor vrouwen Wanica

Vrouwen in Suriname hoeven niet te overlijden aan baarmoederhalskanker. Stichting Lobi Health Center heeft een project gefinancierd door de Pan-American Health Organization/World Health Organization (PAHO/WHO) voor baarmoederhalsscreening -ook wel bekend als het uitstrijkje- uitgezet voor vrouwen tussen de 30-49 jaar, die wonen in het district Wanica.

Het baarmoederhalskankerprobleem in Suriname vertoont een zorgelijke ontwikkeling die speciale aandacht behoeft. Uit cijfers van ons Nationaal Kankerplan 2018-2028, blijkt dat er op jaarbasis er tussen de 60 – 70 nieuwe gevallen van baarmoederhalskanker worden ontdekt.

In Suriname sterven er per jaar tussen de 25 – 35 vrouwen, dus haast 2 vrouwen elke maand, onnodig aan baarmoederhalskanker. Van het aantal nieuwe gevallen dat bijkomt is zowat 50% jonger dan 50 jaar en 80% komt bij de specialist in een te laat stadium waardoor de overlevingskansen erg laag zijn. Dit is een zeer zorgelijke situatie, omdat baarmoederhalskanker een ziekte is die voorkomen kan worden. Dit kan doordat bij preventieve screening de voorfase van baarmoederhalskanker tijdig ontdekt kan worden en daardoor ook tijdig behandeld kan worden.

Het Human Papiloma Virus (HPV) dat wereldwijd 70% van alle baarmoederhalskankergevallen veroorzaakt, wordt verspreidt door seksueel contact. In de voorfase van baarmoederhalskanker, die goed te behandelen is, zijn er meestal geen klachten, wacht dus niet totdat u klachten krijgt, want dan zou het wel eens al te laat kunnen zijn.

Volgens Nensy Bandhoe, Directeur SLHC, streeft Lobi ernaar uiteindelijk 80% van alle vrouwen in het district te kunnen bereiken met preventieve screening over een periode van twee jaren.

Het team is op 8 december aan de Kwattaweg, 10 december te Vierkinderenweg, 12 december bij RGD-poli Koewarasan, 13 december RGD-poli Nw. Grondweg, 14 december RGD-poli Adhinweg, 17 december RGD-poli Leiding 8a.

De tijdstippen zijn van tien uur s’morgens tot vijf uur s’middags en elke maandag tot en met vrijdag bij Stichting Lobi Health Center Lelydorp.

Het onderzoek kan voor verzekerden met verwijzing van de huisarts worden gedaan, niet verzekerden worden ook geholpen. “No mek baarmoederhalskanker kiri yu, kon du a onderzoek en tang libi”.(GFC)

Delen:

Meer nieuws

Kwestie geldzending naar volgende fase

Al langere tijd ervaart Suriname de nadelige gevolgen van de stopzetting van de reguliere geldzendingen, nadat in april vorig jaar euro 19,5 miljoen door het…

Delen:

Garantiefonds focust op unbankables

In De Nationale Assemblee is er een aanvang gemaakt met de behandeling van de ontwerpwetten “Wet Nationaal Garantiefonds Huisvesting” en “Wet Nationaal Woningbouwfonds”. Delen:

Delen:

Zandgedeelte Zwartbontstraat te Reeberg afgesloten

In opdracht van districtscommissaris Audrey Hankers mogen zandconcessionarissen die vrachttransporten doen over de Zwartbontstraat te Reeberg in het bestuursressort Zuid – Oost Wanica dit vanaf…

Delen:

10% groei aantal deelnemers AVD

Dit jaar is er een 10% groei in het aantal deelnemers aan de Avond Vierdaagse (AVD), hetgeen betekent dat er dit jaar meer dan 5000…

Delen:

Man kapt ex-vrouw

De 37-jarige Dew R. heeft zijn 35-jarige ex-vrouw Arti woensdagmorgen ernstige kapverwondingen toegebracht. Delen:

Delen:

Politie pakt overlastbezorgende sekswerkers aan

De politie van regio Paramaribo heeft zaterdagnacht opgetreden tegen commerciële sekswerkers die de openbare orde en rust verstoorden in de Eugene Gessel- (Hoogestraat) en de…

Delen:

Suriname en Ghana intensiveren band

Minister Yldiz Pollack – Beighle heeft in Ghana vier Memoranda of Understanding (MoU’s) met de regering van dit land ondertekend. Delen:

Delen:

Ordening en structurering mijnbouwsector

Met de toelating tot de Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) heeft Suriname de verplichting een transparant beleid te voeren binnen de mijnbouwsector. Delen:

Delen:

Herstelwerkzaamheden verbindingswegen op schema

De herstelwerkzaamheden aan enkele functionele verbindingswegen in Paramaribo, Wanica en Para verlopen volgens het tijdschema van aannemer Kuldipsing Infra. “Wij zijn tot nu op schema”,…

Delen:

Politie schiet man neer

Een man werd vrijdagmorgen door de politie neergeschoten in de Hijsvlinderweg. Delen:

Delen:

Oekraïense komiek wint presidentsverkiezing

Redactie GFC Nieuws — De Oekraïense komiek Volodymyr Zelensky lijkt de presidentsverkiezingen in zijn land te winnen van de zittende leider, Petro Poroshenko. Exit polls…

Delen:
Scroll Up