Uitleg ABOP over video waar Brunswijk in de lucht schiet

De Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij(ABOP) zegt in en verklaring te snappen dat vele mensen de video van voorzitter Ronnie Brunswijk waar hij een pistool in de lucht afschiet (begrafenisritueel) op Moengo Tapoe niet begrijpen.

De video is op 11 mei door iemand te Moengo Tapoe opgenomen. “Wij laten het ter zijde als deze video te goeder trouw is opgenomen of niet. De leiding van de partij bij mondde van voorzitter Ronnie Brunswijk, wenst te verduidelijken dat de handeling geheel binnen de cultuur van de Marrons past. Het is onderdeel van een begrafenisritueel welke ‘sutugoni’ wordt genoemd”.

Sutugoni (saluutschoten) tijdens een openbare gebeurtenis bij de Marrons zijn schoten uit een vuurwapen, die bedoeld zijn als groet of eerbetoon. Het vindt plaats als onderdeel van de ceremonie bij begrafenissen, bij de aanvang van een Bookode en bij de inauguratie van de Granman.

Als een persoon in het dorp is overleden, wordt het lijk gewassen, aangekleed in een kist gelegd en openbaar geplaatst in een Keeosu (het lijkenhuis). Direct hierna vindt de eerst ‘sutugoni’ ter ere van de overledenen plaats.

Bij het voorval, waarbij het filmpje zonder uitleg op Facebook werd geplaatst, betreft het een overlijden van iemand in Paramaribo, die voor de begrafenis naar het dorp werd gebracht. Op die bewuste dag waren er geen voorzieningen getroffen, waardoor dit ritueel niet met een jachtgeweer plaats kon vinden.

Uit noodzaak heeft de kapitein van het dorp toen een beroep op aanwezigen, waaronder ook Brunswijk gedaan, om dit ritueel te voltooien.

Vanwege het onbegrip is het daarom ook uitermate belangrijk voor de partij om eeuwenoude gewoontes, cultuur, gebruiken en rituelen van in stamverband levende volkeren goed vast te leggen en indien nodig bij wet te erkennen.

De ABOP betreurt het dat kwaadwilligen bewust een verkeerde draai aan deze video geven. “De ABOP maakt een enorm groeiproces mee welke niet meer te stoppen is. Het is te verwachten dat men op deze manier tracht om de partij in een kwaaddaglicht te plaatsen. De partij gaat onverkort tot het einde door om regeerverantwoordelijkheid te verkrijgen en het getij van sociaaleconomische malaise te keren”.

Delen:

Meer nieuws

PL-chauffeur in hechtenis genomen

De politie van Latour heeft tijdens surveillance de 37-jarige lijnbuschauffeur N.J., die de route Paramaribo – Lelydorp onderhoudt, tot stoppen gesommeerd. Delen:

Delen:

Buza- minister Marokko in Suriname

Nasser Bourita, de minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking van Marokko heeft een officieel bezoek gebracht aan Suriname. Delen:

Delen:

Productie slordige tahoeproducent stopgezet

Bestuursambtenaren van de afdeling Milieu en Gezondheidsdienst hebben in samenwerking met het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) de productie-activiteiten van een tahoeproducent stopgezet. Delen:

Delen:

LVV pakt lozingen in Saramacca aan

Het onderdirectoraat Landbouw van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is bezig om diverse lozingen in het district Saramacca aan te pakken. Delen:

Delen:

Concept uitleveringsverdrag Suriname en China

Een Surinaamse delegatie onder leiding van procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday en een delegatie vanuit China hebben gewerkt aan een concept uitleveringsverdrag voor beide landen….

Delen:

Ode aan Pim de la Parra

Pim de la Parra bracht met productiemaatschappij $corpio lef en bravoure in het Nederlandse filmbedrijf en werd miljonair met Blue Movie. Delen:

Delen:

Jeugdambassadeurs werken aan milieubewustwording

De United Nations Sustainable Development Goals (UN SDG) jeugdambassadeurs, Sivern Hammen en Charmaine Pansa, willen scholieren bewust maken van de gevolgen van milieuvervuiling. Delen:

Delen:

Nieuw-Aurora krijgt extra stembureau

Uit oriëntatie van de verkiezingswerkgroep Legger in het Boven-Suriname gebied, blijkt dat op Nieuw-Aurora er nog één stembureau moet komen. Delen:

Delen:
Scroll Up