De gemeenschap in Bernharddorp, Para, was in rep en roer toen het nieuws zich verspreidde dat een twaalfjarig meisje mogelijk was ontvoerd.
Volgens het verhaal zou het meisje, terwijl ze met haar zusje naar school liep, zijn meegenomen door gewapende mannen in een zwart busje.
Er zouden ook andere meisjes in het voertuig zijn geweest, met handen en mond vastgebonden met tape.
De tiener zou zich op een gegeven moment hebben weten te bevrijden en aan haar ontvoerders zijn ontsnapt.
De angst onder buurtbewoners en ouders nam snel toe, en leerkrachten stuurden berichten naar ouders om alert te zijn.
Politiewoordvoerder Milton Kensmil kwam gisteren echter met een andere verklaring. Volgens hem is er uit het voorlopig onderzoek gebleken dat er geen sprake was van ontvoering.
Het verhaal zou onsamenhangend zijn, en mogelijk speelt er een relatie tussen een ouder persoon en het meisje, maar dat moet nog worden vastgesteld.
Tot dusver zijn er geen kinderen vermist gemeld in het dorp.
Daarnaast meldde Kensmil dat medescholieren verklaarden dat het meisje vaak met grote geldbedragen naar school komt en een patroon van spijbelgedrag vertoont.
De moeder blijft echter bij haar verhaal en uit via lokale media haar twijfels over het politieonderzoek, wat de situatie extra complex maakt.
Uit psychologisch onderzoek blijkt dat kinderen soms verhalen verzinnen om aandacht te krijgen of te ontsnappen aan stress.
Schooldruk, thuissituaties en de behoefte om indruk te maken op leeftijdsgenoten spelen hierin een rol.
Psychologen adviseren ouders en leerkrachten om zonder oordeel naar kinderen te luisteren, zodat zij zich veilig voelen om eerlijk te zijn.
Zo kunnen situaties waarin de werkelijkheid wordt verdraaid en onnodige zorgen ontstaan, worden voorkomen.
S. King maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com