Tweede protest journalisten

protest journalisten

GFC NIEUWSREDACTIE- Journalisten in Suriname hielden vanmorgen een tweede protestactie en wel voor het Regeringsgebouw aan de Dr. Sophie Redmondstraat.

Intussen is president Chandrikapersad Santokhi officieel in kennis gesteld over de lafhartige mishandeling van DWT-journalist Jason Pinas, door beveiligers van vicepresident Ronnie Brunswijk.

In de brief, die ondersteuning geniet van leden en niet-leden van de Surinaamse Vereniging van Journalisten, wordt het staatshoofd een vijftal eisen voorgehouden.

Zo wordt er een diepgaand en onafhankelijk onderzoek geëist, waarbij eventuele schuldigen aan zowel civiele- als strafbare overtredingen, daar de consequenties voor dragen.

Ten tweede wordt gevraagd dat het audio- en visueel materiaal waarop het voorval is vastgelegd, publiekelijk wordt gemaakt op een door de president aangegeven tijdstip, niet later dan dat het onderzoek is aangevangen of is afgerond.

Een derde eis is dat de persvrijheid wordt beschermd. Daarnaast mogen de journalisten die werkzaam zijn bij staatsmedia, niet worden gehinderd om solidair te zijn met hun collega’s in het actiemodel. Er mogen geen sancties tegen hen getroffen worden, omdat ook zij recht hebben op het voeren van actie.

Tenslotte willen de journalisten dat de vicepresident en de regering, hun verontschuldigingen aanbieden aan Pinas, de journalistenvereniging en de samenleving. Dit is reeds geschied.

De verklaring van de regering en vicepresident worden, hoewel het een stap in de goede richting is, als onvolledig en niet afdoend ervaren, zodat herhaling voorkomen kan worden.

Het actiemodel, waarin de boycot is opgenomen, zal pas tot het verleden behoren nadat is voldaan aan de redelijke, burgerlijke en grondwettelijke rechten.

De SVJ stelt zich beschikbaar om in overleg te treden met de president over deze kwestie.