Tsang (NDP) waarschuwde al voor problemen met Nieuw Burgerlijk Wetboek

tsang

De maatschappelijke onrust over de invoering van het Nieuw Burgerlijk Wetboek (NBW) per 1 mei 2025 komt niet als een verrassing voor NDP-parlementariër Stephen Tsang.

Hij waarschuwde al in 2024 tijdens de behandeling van het wetsvoorstel dat de werkwijze onzorgvuldig was en dat de impact op burgers onvoldoende werd besproken.

“Ik heb geprotesteerd tegen de wijze waarop het Nieuw Burgerlijk Wetboek in behandeling werd genomen. Het NBW beslaat 8 boeken, enkele wetten, in totaal ruim 6500 artikelen, en dat wilden ze in één vergadering afhandelen, waarbij elk lid slechts één uur kreeg om vragen te stellen.”

“Hoe kun je je ooit voorbereiden op alle onderwerpen uit 8 boeken? Mijn voorstel was om per boek of relevante boeken bij elkaar te behandelen, zodat iedereen zich goed kon voorbereiden. Maar het was duidelijk dat men koste wat kost wilde doordrukken”, vervolgt Tsang.

Tsang heeft zich vooral kritisch uitgelaten over een aantal spraakmakende onderwerpen in het NBW:

– Namenrecht (1:51) – “Hoe kon Bordo zijn naam veranderen terwijl hij werd opgespoord?”

– Afstammingsrecht (6:41) – “Biologische vaders hebben het recht om hun kind te erkennen.”

– Eenpersoonsadoptie (7:23) – “Ik ben niet tegen, maar er moeten duidelijke randvoorwaarden zijn om het kind te beschermen.”

– Alimentatierecht (8:14) – “Het schuldbeginsel wordt geschrapt. Dus als je vrouw of man uitloopt en de scheiding veroorzaakt, moet je alsnog alimentatie betalen? Wi a no Holland, a nai wooko…”

– Legitieme portie (9:00) – “Dit bepaalt wat een kind recht op heeft bij overlijden van de ouders. Dit is een van de meest ingrijpende wijzigingen in het NBW en ik heb er veel vragen over gesteld.”

– Paspoortfraude (13:16) – “Er worden op grote schaal valse paspoorten uitgegeven, waarbij zelfs het bevolkingsregister wordt aangepast door criminelen. Hoe is dit mogelijk en hoeveel vertrouwen moeten we nog hebben in eerlijke verkiezingen?”

De maatschappelijke weerstand tegen het NBW groeit, vooral onder de bewoners van Para. De Federatie Para Plantages (FPP) heeft donderdag een petitie aangeboden aan het kabinet van de president om de inwerkingtreding van het wetboek op te schorten. De Paranen vrezen dat zij hun boedelplantages verliezen, omdat de wet mogelijk ruimte biedt voor misbruik.

FPP-voorzitter Wilgo Ommen benadrukt dat de plantages in gemeenschap zijn gekocht en dat de overheid zich niet moet bemoeien met hun eigendommen.

De bewoners eisen meer duidelijkheid, omdat zij vrezen dat juridische mazen in het NBW ten nadele van hun rechten kunnen worden gebruikt.

Tsang blijft erbij dat de behandeling van het NBW onverantwoord is verlopen en dat de huidige protesten het gevolg zijn van het gebrek aan een gedegen voorbereiding en inspraak vanuit de samenleving.