Trendwatcher: Surinamers showen met peperdure hamburgers terwijl ze later geen geld meer hebben

eten restaurant vrouw voeding cafe bar

In Suriname is er een groeiende trend waarbij mensen graag laten zien dat ze dure luxeproducten kunnen kopen, zelfs als dit financieel onverantwoord is.

Trendwatcher en lifestyledeskundige Patricia Wong legt tegenover GFC Nieuws Lifestyle uit dat sommige mensen in ons land nu zelfs pronken met hamburgers die ruim SRD 1000,-, omgerekend 28 euro,  kosten.

“Er zijn eettenten in Suriname waar men dit soort peperdure burgers kan kopen. Sommigen maken er foto’s en filmpjes van en plaatsen deze direct op sociale media.

Het doel is duidelijk: zoveel mogelijk mensen moeten zien dat zij in staat zijn om dit te betalen,” stelt de deskundige. Volgens haar draait het hier niet om de smaak of de kwaliteit van het eten, maar om het tonen van status.

Wat haar nog meer opvalt, is de ironie achter dit gedrag. “Het zijn soms dezelfde personen die halverwege de maand geen cent meer hebben om boodschappen te doen. Maar toch proberen ze een show te maken,” zegt ze.

Volgens Wong is dit fenomeen diep verankerd in een gevoel van onzekerheid en sociale vergelijking.

“Veel mensen in Suriname voelen de druk om succesvol over te komen, en luxeconsumptie is een manier om dat te tonen.

In plaats van financiële stabiliteit op lange termijn na te streven, kiezen ze voor een kortstondige kick van bewondering en jaloezie op sociale media.”

Daarnaast wijst de trendwatcher erop dat deze ‘flex-cultuur’ (laten zien wat je hebt) ook een manier is om persoonlijke onzekerheden te maskeren.

“Het is een vorm van compensatie. Wanneer iemand zich van binnen niet succesvol voelt, wordt dit extern gecompenseerd met dure uitgaven. Maar in werkelijkheid is dit gedrag een grote valkuil die uiteindelijk tot financiële problemen leidt.”

Ze waarschuwt dat deze trend destructief kan zijn.

“Het zou beter zijn als mensen investeren in hun toekomst in plaats van in een tijdelijk beeld van rijkdom. Want als het geld op is en de likes op sociale media uitdoven, blijft alleen de financiële stress over.”

Foto ter illustratie.