Traditionele herdenking 8 decembermoorden

De Stichting 8 december 1982 brengt op zaterdag 8 december een bloemenhulde bij het nationaal monument Bastion Veere – 8 december 1982. 36 jaar geleden zijn op deze plek 15 mannen doodgeschoten.

Een indrukwekkend deel van het monument wordt gevormd door de ‘Muur der Herinnering’, de muur van het Fort waar de kogelinslagen nog te zien zijn.

Het monument is in 2009 opgericht als blijvende nagedachtenis van de 15 helden van de democratie, die zonder vorm van proces op 8 december 1982 in Bastion Veere van Fort Zeelandia zijn vermoord, laat de stichting optekenen.

“Het democratisch Suriname waar we nu in leven met alle vrijheden en rechten hebben we vooral te danken aan de strijd die deze mannen hebben gevoerd”, aldus de stichting.

Op dezelfde dag, om 19.00 uur, begint een herdenkingsdienst. Deze dienst wordt georganiseerd door de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede en wordt gehouden in de St. Alfonsus Kerk aan de verlengde Keizerstraat.

Op hetzelfde tijdstip, om 16:00 uur Nederlandse tijd, vindt in Amsterdam traditiegetrouw bij het Surinaams consulaat een herdenkingsbijeenkomst plaats.

Om 19:00 uur Nederlandse tijd vindt in het Stadhuis van Amsterdam ook de jaarlijkse herdenking voor de 15 slachtoffers plaats.(GFC)

Meer nieuws

STEAMIT fair op Powaka

STEAM-IT, een projectteam van de Suriname America Alumni Associatie, SAAA, zal op vrijdag 22 februari een mini-fair houden op de Sint Wilhelmus School te Powaka…

AZP heeft nu een Ontslagruimte

Vaker is het gebleken dat opgenomen patiënten die door de specialist zijn ontslagen, vele uren later door hun begeleiders worden opgehaald.

Aanpak weg naar Langa-Uku

De weg naar het dorp Langa-Uku zal donderdag worden aangepakt door het ministerie van OWT&C in samenwerking met het districtscommissariaat Marowijne – Zuidwest.

Vuurwapengevaarlijke verdachte aangehouden

De vuurwapengevaarlijke Machecho V. is op zaterdag 16 februari door het Arrestatie Team aangehouden en overgedragen aan de collega’s van de afdeling Kapitale Delicten.

Vereniging benadrukt koersstabiliteit

De vereniging van cambiohouders wenst naar aanleiding van de thans ontstane situatie op het koersenfront te benadrukken dat onze totale economie en iedere burger gebaat…

45 rijbewijzen ingevorderd door MSD

De Motor Surveillancedienst (MSD) heeft in de periode zondag 3 februari tot en met zaterdag 9 februari 370 verkeersdeelnemers bekeurd, waarbij 45 rijbewijzen van hardrijders…

First lady doneert weer

“Het geeft ons meer motivatie om harder te werken voor hetgeen wij gaan doen in Amerika”, zegt Donovan Dongo na een donatie van first lady…

Scroll Up