OPINIE- Het gebruik van water na het doen van de ‘grote en kleine boodschap’ is een hygiënepraktijk die diep geworteld is in veel Oosterse en Zuidelijke culturen.
Deze gewoonte, hoewel vaak vreemd bevonden door mensen uit westerse landen, heeft belangrijke voordelen op het gebied van persoonlijke hygiëne.
Het is jammer dat wij in Suriname maar ook in Nederland deze hygiënegewoonte niet veel meer hebben overgenomen.
Het gebruik van water voor reiniging kan potentiële ziekteverwekkers effectief wegspoelen, waardoor de kans op infecties en ziekten vermindert.
In tegenstelling tot toiletpapier, dat de bacteriën eerder verspreidt dan verwijdert, zorgt water voor een grondigere en schonere reiniging.
In westerse landen is deze praktijk minder gangbaar, deels door culturele normen en deels door de infrastructuur van sanitaire voorzieningen.
Toch zie ik een toename in de populariteit van bidets, wat wijst op een groeiend bewustzijn van de voordelen van het gebruik van water.
In een wereld die steeds meer gericht is op gezondheid en hygiëne, kan het leren van deze ‘watercultuur’ wellicht waardevol zijn voor ons allen. Het beste zou zijn dat er in elk privé – en openbaar toilet een bidet aanwezig is
C. Wallerlei
DISCLAIMER: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC het eens is met de inhoud
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com