Terrorismebestrijding in Somalië, of: hoe de VS nieuwe terroristen creëert

De meeste media negeren het. Het gaat immers niet om rijke mensen in rijke landen, maar om de armsten der armen in een berooid Afrikaans land heel ver van hun bed vandaan.

Toch sterven daar, in Somalië, dagelijks tientallen mensen, onschuldige burgers, onder het mom van terrorismebestrijding.

Een van de vele Amerikaanse decreten die geen media-aandacht kreeg, verklaarde delen van Somalië tot “gebied van actieve vijandelijkheden”.

Straffeloos

Dankzij deze toewijzing hoeft het Amerikaanse leger zich minder druk te maken om burgerslachtoffers wanneer in dat gebied acties tegen terrorisme worden uitgevoerd.

In de praktijk komt het erop neer dat Amerikaanse soldaten naar believen en straffeloos mogen doden binnen zo’n gebied.

Het resultaat: een groot aantal doden onder de burgerbevolking door onder andere aanvallen met drones.

De doden, onder wie vrouwen en kinderen, worden trots gepresenteerd als “terroristen die door de Amerikaanse strijdkrachten zijn geëlimineerd”, schrijft de Afrikaanse journalist en filmmaker Jamal Osman

Nieuwe vijanden

Het resultaat van deze moordpartijen, schrijft Osman, is dat de reputatie van de VS beschadigd wordt.

Maar het naar willekeur doden van burgers maakt Somaliërs ook vijandig, waarschuwt hij.

“Dit geeft een militante groep als al-Shabab legitimiteit als een verzetsbeweging, vooral binnen gemeenschappen die onder hun bestuur leven.

Elke onschuldige persoon vermoord door de VS is winst voor al-Shabab. De familieleden van slachtoffers en leden van hun clan zullen vergelding zoeken. Voor hen is wraak een daad van rechtvaardigheid.”

Waarmee de VS een nieuwe generatie vijanden heeft gecreëerd, en het voortbestaan van de oorlogsmachine is veiliggesteld.

Foto: Sören Rudolph

Meer nieuws

63 illegalen in juni gedeporteerd

De afdeling Vreemdelingen Dienst van het Korps Politie Suriname heeft in de maand juni 2018 drieënzestig vreemdelingen het land uitgezet. Deze illegalen zijn van verschillende…

Barranquilla verwelkomt Suriname

Suriname is woensdag officieel welkom geheten door de Colombiaanse stad Barranquilla, waar vanaf donderdag de 23ste Centraal-Amerikaanse en Caribische Spelen plaatsvinden. Het Surinaams Olympisch Comité…

Coppenamebrug afgesloten voor zwaar materieel

De brug over de Coppenamerivier is tot nader order gesloten voor zwaar materieel. Dit melden de districtscommissarissen van de districten Coronie en Nickerie respectievelijk, Mike…

Scroll Up