Ter gelegenheid 51-jarig bestaan: Nieuwe missie gelijke ontwikkelingskansen Suriname en noodzaak tribale grondenrechten

binnenland rivier water

Op 29 april 1973 werd de Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP) opgericht met een nobel doel voor ogen: het vergroten van de politieke invloed van achtergestelde groepen in Suriname, met name de binnenlandbewoners.

Decennialang heeft de BEP gestreden voor deze gemeenschappen, en met succes. De prominente aanwezigheid van Inheemsen en Marrons in het machtscentrum van Suriname is anno 2024 een kroon op het werk van de BEP, en daar mogen ze trots op zijn.

Maar deze overwinningen mogen niet leiden tot zelfgenoegzaamheid. Na 50 jaar is de BEP herboren en heeft een nieuwe missie geformuleerd: het bevorderen van gelijke ontwikkelingskansen in alle regio’s van Suriname en voor iedere Surinamer, ongeacht wie of wat je bent.

Dit omvat niet alleen het benutten van de hout,- goud-, olie- en gasrijkdommen van het land, maar ook – en misschien wel het voornaamste – het behoud van onze kostbare tropische regenwouden voor toekomstige generaties.

De recente weigering om grondenrechten wettelijk te erkennen is een zorgwekkend probleem en een internationale klimaatmisdaad. Deze beslissing ondermijnt niet alleen de rechten van tribale volkeren, maar bedreigt ook de ecologische stabiliteit van Suriname en de wereld als geheel.

De Inheemse en de Marron volkeren zijn eeuwenlang verbonden geweest met het regenwoud en hebben hun traditionele kennis en praktijken ingezet voor het behoud van de biodiversiteit en de ongerepte natuurlijke rijkdommen van Suriname.

Maar ondanks deze historische band worden ze geconfronteerd met een bestaansbedreiging door de weigering om hun grondenrechten formeel te erkennen.

De gevolgen van deze beslissing zijn verwoestend: Grootschalige ontbossing, illegale houtkap, mijnbouw en landbouwactiviteiten hebben de eens zo majestueuze regenwouden van Suriname getransformeerd tot een slagveld van vernietiging.

Ecosystemen staan op instorten, unieke biodiversiteit wordt bedreigd met uitsterven en tribale culturen worden gedwongen hun eeuwenoude manier van leven op te geven.

Maar de crisis beperkt zich niet tot de grenzen van Suriname. De vernietiging van deze regenwouden heeft verstrekkende gevolgen voor het mondiale klimaat en de ecologische stabiliteit.

Als een van de groenste landen ter wereld heeft Suriname een verantwoordelijkheid om zijn regenwoud te beschermen, niet alleen voor zijn eigen toekomst, maar ook voor die van de hele planeet.

Het is daarom van cruciaal belang dat de Surinaamse regering haar verplichtingen nakomt onder internationale verdragen en de rechten van Inheemsen en Marrons respecteert door hun grondenrechten te erkennen en te beschermen. Dit is niet alleen een kwestie van duurzaamheid, maar ook van fundamentele mensenrechten en sociale rechtvaardigheid.

Als de BEP hebben we de plicht om op te komen voor de rechten van Inheemsen en Marrons om te strijden voor het behoud van onze natuurlijke rijkdommen. We roepen de Surinaamse regering op om haar verplichtingen onder internationale verdragen na te komen en de grondenrechten van deze gemeenschappen te erkennen en te beschermen.

De BEP staat vastberaden achter hun nieuwe missie nl.: het behoud van onze kostbare tropische regenwouden voor toekomstige generaties. Wij roepen daarom alle Surinamers op om zich bij ons aan te sluiten in deze cruciale strijd voor rechtvaardigheid, gelijkheid en behoud van ons kostbare erfgoed.

Het is tijd voor verandering.

Sinclair Westenburg
Kaderlid Bep