Tentoonstelling NAS geeft inzicht in Surinaamse geschiedenis

tentoonstelling nas somohardjo

GFC NIEUWSREDACTIE- Het streven van het Nationaal Archief Suriname (NAS) is om de Surinaamse geschiedenis vanuit een Surinaams perspectief te belichten.

Met de tentoonstelling ‘Samen staan we sterk” wil het NAS de historische gebeurtenissen, periodes, buurten, bekende namen en voorouders voor het voetlicht plaatsen en hun de waardering geven die zij verdienen.

De opening vond plaats dinsdag in het NAS-gebouw aan de Jagernath Lachmonstraat en werd verricht door minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (BiZa).

Hij werd hierin ondersteund door leerlingen van de M.J.Poolschool, in het bijzijn van BiZa-directeur Mohamed Eskak, onderdirecteur Algemeen Beheer Juanito Eijk, Sonja Kuip als vertegenwoordiger van de Nederlandse ambassade in Suriname en Jack Uden, voorzitter Nationale Commissie Jubileumjaren.

De NAS nationale archivaris, Rita Tjien Fooh-Hardjomohamed stipt aan dat jongeren geïnteresseerd en gemotiveerd moeten worden om op zoek te gaan naar hun eigen geschiedenis. “Ze moeten hierbij gebruik maken van de archieven om hun eigen verhaal te schrijven.”

Somohardjo geeft aan dat de titel van de tentoonstelling zeer toepasselijk is in deze voor Suriname moeilijke tijd. “Vooral in deze moeilijke tijden is het niet alleen belangrijk om dat in de geschiedenis te hebben gedaan, maar ook in de toekomst. Want alleen samen, gaan wij uit deze moeilijke tijd komen.”

Hij toonde zich zeer ingenomen met de aanwezigheid van zoveel jongeren bij een activiteit van het NAS, waarbij het gebruik van archiefschijven wordt bevorderd, met bijzondere aandacht voor jongeren middels publicatie tentoonstellingen en andere middelen.

Doordat de informatie die in de archieven voorkomt, waardevol en uniek is, hoopt de BiZa-bewindsman dat de geschiedenis wordt herschreven vanuit de Surinaamse optiek. Aan de jongeren gaf hij als levensles mee, dat ze in tijden van uitzichtloosheid, kracht en hoop moeten putten uit de moed en doorzetting van onze voorouders.

De tentoonstelling belicht de komst van de voorouders van de bewoners van Suriname en de strijd die de inheemsen en slaven hebben moeten leveren om zich te bevrijden van alle vormen van onderdrukking. Ook de contractperiode van de Chinese, Hindoestaanse en Javaanse contractarbeiders komt goed naar voren bij deze tentoonstelling en ook de strijd die ze moesten voeren tegen overheersing, uitbuiting tijdens hun contractperiode.

Uit de tentoongestelde archiefstukken blijkt ook de lotsverbondenheid en het gemeenschappelijk verleden die wij als volk met elkaar delen. Middels deze tentoonstelling, geeft het NAS een aanzet om de collectie archieven aan het groter publiek te tonen. De tentoonstelling duurt van 20 november tot en met 20 december.